Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, efectuează joi o vizită oficială la București, pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis și alți oficiali „în mod special despre situația îngrijorătoare generată de COVID-19”.

„Este important pentru mine să vin, personal, la București pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situația îngrijorătoare generată de COVID-19. Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetățenilor români -de toate vârstele și categoriile sociale - în pericol. Acest risc reprezintă totodată și o barieră în calea redresării depline a României și a Uniunii Europene în ansamblu”, afirmă comisarul european într-un comunicat transmis de Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Thierry Breton va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu miniștrii interimari ai Sănătății și Apărării, precum și cu Comisiile Parlamentare reunite ale Industriei, Afacerilor Europene și Sănătate, și va participa la o conferință de presă cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat și cu coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, comisarul efectuează o cizită la UiPath, companie care, în timpul pandemiei, a ajutat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), oferind sprijin tehnic pentru raportarea stocurilor de medicamente esențiale in tratarea COVID-19.

Breton a amintit că Europa a furnizat vaccinuri sigure și eficiente în timp record - „România are tot ceea ce este necesar pentru a le folosi, a lupta împotriva reticenței la vaccinare și a opri răspândirea virusului”. De aceea, spune el în mesajul citat, „trebuie încurajat efortul din partea tuturor părților interesate - Guvern, profesioniști din domeniul sănătății, ONG-uri și cetățeni - aștept cu interes aceste întâlniri productive”.