Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice, primul pas către obiectivul reducerii la zero a poluării pentru un mediu fără substanțe toxice, anunțat în Pactul verde european.

Strategia va stimula inovarea în materie de substanțe chimice sigure și sustenabile și va spori protecția sănătății umane și a mediului împotriva substanțelor chimice periculoase. Aceste obiective vor fi realizate și prin interzicerea utilizării celor mai nocive substanțe chimice în produsele de consum, cum ar fi jucăriile, articolele pentru îngrijirea copilului, produsele cosmetice, detergenții, materialele în contact cu alimentele și textilele, cu excepția cazului în care se dovedește că utilizarea lor este esențială pentru societate, precum și prin asigurarea faptului că toate substanțele chimice sunt utilizate într-un mod mai sigur și mai sustenabil.

"Strategia privind substanțele chimice recunoaște pe deplin rolul fundamental al substanțelor chimice pentru bunăstarea oamenilor și pentru tranziția verde și digitală a economiei și a societății europene. În același timp, strategia recunoaște nevoia urgentă de a soluționa problemele în materie de sănătate și de mediu cauzate de cele mai nocive substanțe chimice. În acest spirit, strategia stabilește acțiuni concrete menite să garanteze faptul că substanțele chimice sunt sigure și sustenabile prin concepție și că toate beneficiile substanțelor chimice pot fi valorificate fără consecințe negative asupra planetei și a generațiilor actuale și viitoare", precizează Comisia.

Executivul de la Bruxelles vrea să se asigure că substanțele chimice cele mai nocive pentru sănătatea umană și mediu sunt evitate pentru utilizări societale neesențiale, în special în produsele de consum și în ceea ce privește grupurile cele mai vulnerabile, dar și că toate substanțele chimice sunt utilizate într-un mod mai sigur și mai sustenabil.

Vor fi prevăzute o serie de acțiuni de inovare și de investiții, care să sprijine industria chimică în această tranziție. De asemenea, strategia atrage atenția statelor membre asupra posibilităților oferite de Mecanismul de redresare și reziliență de a investi în tranziția verde și digitală a industriilor UE, inclusiv în sectorul chimic.

Obiectivele strategiei:

- eliminarea treptată din produsele de consum, cum ar fi jucăriile, articolele pentru îngrijirea copilului, produsele cosmetice, detergenții, materialele în contact cu alimentele și textilele, a celor mai nocive substanțe, printre care se numără perturbatorii endocrini, substanțele chimice care afectează sistemul imunitar și sistemul respirator, precum și substanțele persistente, cum ar fi substanțele per- și polifluoralchilice (PFAS), cu excepția cazului în care se dovedește că utilizarea lor este esențială pentru societate;

- reducerea la minimum și înlocuirea, în măsura în care este posibil, a prezenței în toate produsele a substanțelor care prezintă motive de îngrijorare. Se va acorda prioritate categoriilor de produse care afectează grupurile vulnerabile și celor care au cel mai mare potențial pentru economia circulară;

- abordarea efectului combinat al substanțelor chimice („efect de cocktail”) pentru a ține seama mai bine de riscul pe care acesta îl reprezintă pentru sănătatea umană și pentru mediu prin expunerea zilnică la o gamă largă de substanțe chimice provenind din diferite surse;

- asigurarea faptului că producătorii și consumatorii au acces la informații referitoare la conținutul de substanțe chimice și utilizarea în condiții de siguranță, prin introducerea unor cerințe de informare în contextul inițiativei privind politica în domeniul produselor sustenabile.