Comisia Europeană a aprobat marți o schemă pentru România, în valoare de un milion de euro, destinată companiilor aeriene care își reiau sau încep zborurile către și de pe Aeroportul Oradea.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat și oferă ajutor sub formă de subvenții directe și va fi accesibilă în mod transparent tuturor companiilor aeriene interesate care își încep sau își reiau operațiunile pe Aeroportul Oradea.

Ajutorul va fi alocat în urma unei evaluări a numărului de destinații, a frecvenței zborurilor și a numărului estimat de pasageri generați, în primul an de la primirea ajutorului.

Obiectivul măsurii este acela de a sprijini activitatea operatorilor aerieni și de a sprijini redresarea economică și viabilitatea structurală a regiunii în contextul pandemiei de coronavirus.

Comisia a constatat că schema destinată României este în conformitate cu termenii prevăzuți în cadrul temporar.

Ajutorul nu va depăși suma de 800.000 de euro pentru o companie și se va acorda înainte de 31 decembrie 2020.

Comisia a concluzionat că măsura este ”necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru”, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu cerințele prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.