Comisia Europeană solicită încă o dată statelor membre să îi susțină propunerea, care urmărește limitarea utilizării pesticidului sulfoxaflor în serele permanente, în scopul protejării polenizatorilor.

În cadrul angajamentelor pe care și le-a asumat în legătură cu strategia „De la fermă la consumator” și cu „Strategia privind biodiversitatea”, Comisia solicită încă o dată statelor membre să îi susțină propunerea, care urmărește limitarea utilizării pesticidului sulfoxaflor în serele permanente, în scopul protejării polenizatorilor.

De un an, Comisia poartă discuții cu statele membre pe acest subiect, dat fiind impactul potențial negativ al acestei substanțe asupra albinelor. Propunerea Executivului de la Bruxelles, o urmare firească a angajamentului său de a proteja polenizatorii de pesticide care le sunt dăunătoare, a fost prezentată în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, însă nu s-a obținut încă majoritatea calificată necesară.

„Concluziile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară arată că utilizarea sulfoxaflorului în exterior se poate dovedi nocivă pentru bondari și albinele solitare. Este responsabilitatea noastră și totodată de maximă importanță să protejăm polenizatorii și biodiversitatea pentru generațiile de astăzi și cele de mâine. Sper că statele membre se vor alătura acestei propuneri. Vom sesiza în curând comitetul de apel”, a declarat comisara pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Comisia va prezenta propunerea comitetului de apel pentru a face presiuni în favoarea unei poziții de protejare a polenizatorilor.