Comisia Europeană a decis vineri să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată ”ReturnthePlastics", ce are ca scop reciclarea sticlelor de plastic.

”ReturnthePlastics" este o inițiativă cetățenească de punere în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic.

Organizatorii inițiativei invită Comisia să prezinte o propunere care să aibă în vedere:

- punerea în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic,

- încurajarea tuturor statelor membre ale UE să facă în așa fel ca supermarketurile (lanțurile de supermarketuri) care comercializează sticle din plastic să instaleze distribuitoare pentru reciclarea sticlelor din plastic după ce au fost cumpărate și utilizate de către consumator,

- plata de către întreprinderile producătoare de sticle din plastic a unor taxe pe plastic pentru reciclare și pentru sistemul de garanție-returnare a sticlelor din plastic (în conformitate cu principiul ”poluatorul plătește”).

Comisia consideră că această inițiativă este admisibilă din punct de vedere juridic deoarece îndeplinește condițiile necesare. În acest stadiu, Comisia nu a examinat încă fondul inițiativei.

În urma înregistrării de astăzi, organizatorii pot începe colectarea semnăturilor.

Dacă, în termen de un an, inițiativa cetățenească europeană primește un milion de declarații de susținere din cel puțin 7 state membre, Comisia va trebui să reacționeze.

Executivul european ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, și va trebui să își argumenteze decizia.