Platforma pentru o tranziție justă va ajuta statele membre UE să își elaboreze planurile teritoriale și să acceseze fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziție justă.

Platforma online va oferi sprijin tehnic și consiliere părților interesate din sectorul public și privat din regiunile carbonifere și din alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon, asigurând un acces facil la informații despre posibilitățile de finanțare și surse de asistență tehnică, a explicat Comisia Europeană.

Potrivit Executivului UE, platforma se va asigura că bugetul de 40 de miliarde de euro propus în cadrul Fondului pentru o tranziție justă este direcționat către proiectele cele mai potrivite și că nicio regiune nu va fi neglijată. Totodată, platforma va sprijini accesul la schema specifică din cadrul InvestEU și la facilitatea de împrumut pentru sectorul public, care, alături de Fondul pentru o tranziție justă, constituie cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziție justă.

„Prin Pactul verde îndrăznim să demonstrăm că este posibil un nou model de transformare favorabilă incluziunii, bazat pe o tranziție justă. Avem datoria de a profita de acest context în care ne reconstruim economiile și societățile pentru a clădi un viitor mai sustenabil pentru copiii și nepoții noștri. Cu ajutorul Platformei pentru o tranziție justă putem începe să facem primii pași în această direcție”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei, responsabil de Pactul verde european.

Mecanismul pentru o tranziție justă face parte din demersurile Pactului verde european de a crea, până în 2050, o economie neutră din punct de vedere climatic în Europa. Mecanismul are drept scop depășirea costurilor economice și sociale ale tranziției climatice în cele mai vulnerabile regiuni care utilizează intens combustibilii fosili și care au emisii ridicate de dioxid de carbon. Se preconizează că, în perioada 2021-2027, cei trei piloni ai Mecanismului vor mobiliza investiții de peste 150 de miliarde de euro în regiunile din UE care sunt cele mai vulnerabile la tranziția climatică.

Totuși, liderii de stat și de guvern din UE nu au agreat încă propunerile Comisiei privind bugetul Uniunii pentru următorii șapte ani și instrumentul de relansare economică Next Generation EU, astfel că datele financiare ale Mecanismului ar putea fi diferite.