Ursula von der Leyen a anunțat joi că Executivul de la Bruxelles a lansat o procedură de infringement la adresa Marii Britanii, după ce Parlamentul de la Londra a adoptat o lege privind piața internă, care încalcă Acordul privind Brexit.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Londrei un ultimatum pentru a retrage proiectul de lege care repune în discuție angajamentele asumate de britanici în cadrul Acordul privind condițiile retragerii din UE. Cum ultimatumul a expirat miercuri, iar Guvernul britanic nu a luat nicio măsură, Comisia a lansat o procedură de infringement, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. 

Deputații britanici au aprobat marți, în a treia lectură, un proiect de lege al Cabinetului condus de Boris Johnson care modifică prevederile din Acordul Brexit. Proiectul de lege care contravine dreptului internațional urmează să fie examinat în Camera Lorzilor. 

Legea privind piața internă îi dă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul țării în perioada post-Brexit.

Londra are la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a răspunde Comisiei Europene.

Infringementul lansat astăzi e primul pas dintr-o acțiune care ar putea aduce cele două părți în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. 

Comisia Europeană spune că Londra a recunosctu faptul că proiectul de lege privind piața internă a Regatului Unit încalcă ”în mod flagrant” Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, întrucât ar permite autorităților britanice să nu țină seama de efectele juridice ale dispozițiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere.

În pofida solicitărilor Bruxellesului, Regatul Unit nu a retras prevederile controversate, astfel că ”și-a încălcat obligația de a acționa cu bună-credință, astfel cum se prevede la articolul 5 din Acordul de retragere”.

”În plus, a lansat un proces care – în cazul în care proiectul de lege este adoptat – ar împiedica punerea în aplicare a Acordului de retragere”, explică Executivul european decizia de a lansa astăzi o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Londra a dat asigurări că va răspunde ''în intervalul dorit'' la scrisoarea Comisiei, dar și-a apărat decizia de modificare a prevederilor Acordului negociat cu UE.