Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, a anunțat joi că Executivul european a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE. Ministrul investițiilor și proiectelor europene Marcel Boloș spune că au fost cerute informații suplimentare.

UPDATE


Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL/PPE) a precizat vineri că informația referitoare la faptul că Planul REPowerEU al României ar fi fost respins de Comisia Europeană nu este corectă.

"România nu a depus încă acest plan la Comisie, astfel că nu avea cum să fie respins.
De altfel, am fost informați oficial încă din luna aprilie, într-o ședință publică a Parlamentului European, că doar Franța și Estonia vor depune planurile până la sfârșitul lunii respective. Informația ne-a fost transmisă atunci de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și de comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni", a precizat Siegfried Mureșan.

*****

”Comisia Europeană respinge încercarea Guvernului României de a direcționa un miliarde de euro către clientela politica a PSD-PNL. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv”, susține europarlamentarul român într-un comunicat.


Comisia Europeană a respins propunerile politice ale Guvernului pentru RePowerEU - prin care României i-au fost alocate 1,4 miliarde de euro - și a a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile, mai spune Pîslaru.  

”Acum, când Comisia a respins bazaconiile pe care voia Guvernul să le facă cu bani europeni, poate că, în sfârșit coaliția se va hotărî să ne asculte, pe cei care știm cum trebuie implementat REPower, și să se gândească și la români”, afirmă eurodeputatul

Ministrul investițiilor și proiectelor europene Marcel Boloș a declarat pentru Economedia.ro că planul nu a fost respins. Comisia Europeană ar fi cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții, aceasta fiind o consultare informală. 

În replică, Dragoș Pîslaru îi cere - în spiritul transparenței - să publice mesajul primit miercuri seara de la Comisia Europeană: ”Ca să vadă tot românul care e adevărul? Haideți, că se poate”.