Comisia Europeană analizează plângerea depusă de Ungaria împotriva taxei bulgare pentru importul și transportul gazelor naturale, a anunțat un purtător de cuvânt, potrivit publicației Dnevnik.

Plângerea, trimisă vineri, solicită Comisiei Europene, care este responsabilă cu aplicarea legislației europene, să ia măsuri împotriva Sofiei pentru anularea taxei. La 16 octombrie, guvernul bulgar a introdus o taxă pentru importul și transferul de gaze naturale prin TurkStream, explicând că urmărește reducerea veniturilor Gazprom. Cu toate acestea, clienții companiei ruse - Ungaria, Serbia și Macedonia de Nord - s-au opus taxării din cauza creșterii costului de livrare.

Dintre cele trei țări, doar Ungaria, ca membră a UE, are pârghii reale pentru a pune presiune pe Sofia la Bruxelles. În scrisoarea primită de la Budapesta, Comisiei Europene i se cere să demareze o procedură de infringement, a explicat ministrul Afacerilor Europene, Janos Boka, într-o postare pe Facebook, citată de Reuters.

Ungaria, care primește cea mai mare parte a gazului de care are nevoie din Rusia prin conducta TurkStream din sud, a declarat că taxa va amenința securitatea aprovizionării cu energie atât în Ungaria, cât și în Serbia.

În timp ce țările din Europa de Vest renunță la gazul rusesc, Ungaria, fără ieșire la mare, primește cel puțin 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia printr-o rută ce trece prin Bulgaria și Serbia.

Boka a spus că Ungaria consideră că noua taxă bulgară este împotriva regulilor UE privind piața internă, uniunea vamală și politica comercială comună. Ministrul adaugă că, dacă Bruxelles-ul nu ia măsuri, Ungaria va trimite cazul la Curea Europeană de Justiție, până la sfârșitul anului.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că s-au solicitat deja informații de la Sofia și de la Budapesta și că diverse servicii ale instituției le examinează în prezent pentru a stabili dacă a existat o încălcare a regulilor europene. Comisia a declarat anterior că taxa este o "măsură națională", fără legătură cu sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

În Bulgaria, președintele Rumen Radev a atacat de asemenea taxa, solicitând Curții Constituționale de la Sofia să se pronunțe dacă aceasta nu afectează cerințele europene, care au supremație în fața legislației bulgare. 

Serbia începe teste pentru interconectorul cu Bulgaria

Între timp, Serbia va finaliza în zilele următoare lucrările de construcție la tronsonul interconectorului de gaze cu Bulgaria de la Niș la Dimitrovgrad, a informat televiziunea sârbă RTS, citată de BTA. Urmează teste pentru ca gazoductul să poată fi funcțional până la sfârșitul anului.

"Odată cu finalizarea sa, Serbia va obține încă o sursă de gaze și își va diversifica sursele. Pentru prima dată, țara se va putea baza nu numai pe sursa de gaz rusesc, care este stabilă și importantă pentru ea, ci și pe un gazoduct prin Bulgaria - pentru a se conecta cu gazoductele TAP și TANAP și pentru a primi gaze din Azerbaidjan, dar și din Grecia, de la terminalul de gaze naturale lichefiate", a declarat ministrul Industriei Miniere și Energiei din Guvernul Serbiei, Dubravka Djedovici Handanovici.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA