Comisia Europeană a aprobat toate măsurile propuse de România pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei cauzate de noul coronavirus, susține ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.

„Toate măsurile propuse de Ministerul Fondurilor Europene au fost aprobate de către Comisia Europeană. Sunt măsuri în acord cu cele propuse de alte state membre, prin care se facilitează intervențiile pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei cauzate de noul coronavirus”, a spus Boloș, într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

„Dacă la preluarea mandatului în noiembrie 2019 vorbeam despre banii europeni care trebuie investiți, nu cheltuiți, și dacă în perioada pandemiei vorbim despre banii europeni care salvează vieți, în perioada următoare avem în vedere ca banii europeni să ajute o economie sănătoasă imediat ce mediul social o va permite”, a adăugat ministrul.

În urma negocierilor, România a obținut flexibilitatea alocării de sume între fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune), ceea ce înseamnă că este permis transferul de fonduri pentru finanțarea noilor priorități de investiții, astfel încât banii europeni să fie realocați eficient, dar și flexibilitatea alocării de fonduri între programele operaționale, respectiv transfer de bani de la un program operațional la altul pentru a finanța măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii coronavirusului.

De asemenea, prin flexibilitatea alocării de fonduri între categoriile de regiuni vor putea fi sprijinite toate localitățile din România afectate de COVID-19.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene (MFE), "reducerea concentrării tematice" înseamnă, spre exemplu, posibilitatea transferării de fonduri inițial destinate cercetării către la mediul de afaceri în scopul relansării economice, iar "cofinanțarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021" prevede ca în perioada menționată sumele aferente cofinanțării naționale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.

În ceea ce privește "renunțarea la solicitarea evaluării ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finanțarea capitalului de lucru", acest lucru înseamnă că sunt reduse sarcinile administrative și întârzierile în implementare pentru a reacționa mai eficient la criza de sănătate publică, precizează MFE în comunicat.

Dincolo de eficientizarea alocărilor financiare permise de noul Regulament european, Ministerul Fondurilor Europene anunță etapele ce urmează a fi parcurse, începând din 2021, împreună cu celelalte instituții, conform memorandumului "Măsuri privind elaborarea documentelor programatice finanțate din fonduri europene 2021-2027" adoptat de Guvernul României.

Este vorba despre semnarea de către fiecare minister a Ordinelor Comune în vederea constituirii echipelor care coordonează elaborarea fiecărui program operațional; finalizarea de către ministerele responsabile, după caz, a autoevaluărilor naționale privind îndeplinirea condițiilor favorizante pentru domeniile gestionate; raportarea stadiului îndeplinirii condițiilor favorizante aflate în curs de realizare, astfel încât la nivelul MFE să poată fi monitorizat periodic progresul; analiza de către fiecare minister a primelor versiuni ale programelor operaționale; transmiterea către CE a primelor versiuni ale Programelor Operaționale și a Acordului de Parteneriat 2021-2027.

Până în prezent, în contextul negocierilor cu Comisia Europeană, la nivelul MFE au fost elaborate deja primele versiuni ce conturează structura programelor operaționale până la nivel de indicatori de realizare și de rezultat pentru fiecare axă prioritară.

"Vestea bună pentru români este că din anul 2021 va exista pentru prima oară un Program Operațional dedicat exclusiv sănătății, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro", a adăugat ministrul Marcel Boloș.