Executivul european a mai aprobat încă două planuri naționale de redresare și reziliență, deschizând astfel calea pentru alocarea de noi sume din NextGenerationEU.

Comisia Europeană a agreat marți planul propus de Estonia, ce prevede granturi în valoare de 969,3 milioane de euro, pentru finanțarea unor investiții esențiale și a reformelor propuse de guvernul de la Tallinn.

Potrivit Executivului UE, planul propus de Estonia alocă 42% din fonduri pentru măsuri de climă, în timp ce 22% sunt rezervate pentru tranziția digitală.

Și planul propus de Finlanda a primit luni OK-ul Comisiei. Jumătate din cele 2,1 miliarde de euro sunt rezervate pentru protecția mediului, în timp ce 27% din alocarea totală sunt destinate investițiilor digitale.

Până acum, Comisia Europeană a aprobat planurile de redresare și reziliență propuse de 21 de state membre. Dintre acestea, 19 au primit deja aprobarea finală din partea Consiliului UE, după care Comisia poate elibera o parte dintre fonduri. Cea mai recentă aprobare a venit chiar marți, când Consiliul a dat undă verde pentru planul Maltei.

Săptămâna trecută, Comisia a aprobat și planul propus de România, urmând că acesta să intre în această lună în dezbaterea Consiliului.