Comisia Europeană instituie serviciul „pasarela de interoperabilitate”, care conectează aplicațiile naționale destinare întreruperii lanțului de infectare cu Sars-CoV-2 din întreaga UE.

În lupta împotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au lansat sau prevăd să lanseze o aplicație națională de depistare a contacților și de avertizare. Instituirea de către Comisie a pasarelei de interoperabilitate respectă acordul statelor membre cu privire la specificațiile tehnice, pentru a oferi o soluție europeană care să asigure schimburi de informații sigure între serverele back-end ale aplicațiilor naționale de depistare a contacților și de avertizare, pe baza unei arhitecturi descentralizate.

Pasarela de interoperabilitate conectează aproape toate aplicațiile de acest tip lansate în UE. Aceasta este o infrastructură digitală care asigură comunicarea de informații între serverele back-end ale aplicațiilor naționale și va garanta faptul că aceste aplicații vor funcționa fără probleme și la nivel transfrontalier.

Prin urmare, utilizatorii vor trebui să instaleze o singură aplicație și vor putea, în continuare, să raporteze un test pozitiv sau să primească o alertă, chiar și atunci când călătoresc în străinătate.

Pasarela va primi și va transmite în mod eficace identificatorii arbitrari între aplicațiile naționale pentru a reduce la minimum cantitatea de date transferate și a reduce, astfel, consumul de date al utilizatorilor.

Pasarela nu va trata nicio altă informație în afară de cheile arbitrare, generate de aplicațiile naționale. Informațiile care fac obiectul schimburilor sunt pseudonimizate, criptate, reduse la minimum și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor.

Aplicația nu permite identificarea persoanelor fizice. Aceasta este concepută și creată de T-Systems și SAP și va fi exploatată de centrul de date al Comisiei din Luxemburg.

După testare, aceasta va începe să fie operațională în luna octombrie. 

Guvernul de la București a amânat aplicația anti-COVID de teama reacțiilor negative

În România, deși după implementarea unor măsuri de relaxare socială, numărul de cazuri de infectare a crescut îngrijorător, dezvoltarea unei astfel de aplicații "se află în stand-by”, conform declarației unei surse din Guvern pentru Spotmedia.ro.

"Nu s-a renunțat la idee, dar există o reținere în a o dezvolta din cauza posibilelor reacții negative din societate”, a declarat aceeași sursă pentru SpotMedia.

La nivelul Guvernului, există temerea că o astfel de aplicație ar genera o dezbatere publică încinsă în legătură cu "viața privată” și ar deveni un generator de teorii conspiraționiste, scria în iulie publicația citată.