Comisia Europeana propune o uniune economica si monetara in zona euro, cu un partaj adecvat al suveranitatii si cu buget central, care presupune schimbarea tratatului UE
Comisia Europeana vrea sa aprofundeze uniunea economica si monetara (UEM) prin crearea unui buget al zonei euro care va presupune schimbarea tratatului, potrivit unui document prezentat miercuri de presedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, relateaza AFP.
"Tot ce vom putea face cu tratatul actual, vom incerca sa facem, dar pregatim bazele pentru aprofundarea UEM daca este nevoie printr-un nou tratat", a subliniat presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, intr-o conferinta de presa.
Chestiunea schimbarii tratatului este sensibila in sanul UE dupa dificilele negocieri si referendumurile negative din mai multe tari inainte de intrarea in vigoare a tratatului de la Lisabona, in 2009.
Acest "plan pentru o uniune economica si monetara veritabila si aprofundata" se inscrie in actiunea institutiilor europene care vizeaza o mai buna integrare bancara, bugetara si, pe termen mai lung, economica si politica a UE.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a prezentat in iunie un raport la care s-au asociat trei alti presedinti: Jose Manuel Barroso (Comisia), Mario Draghi (banca centrala europeana BCE) si Jean-Claude Juncker (Eurogrupul), carora li s-a alaturat ulterior un al cincilea, Martin Schulz (Parlamentul European).
Ambitia UE este, dincolo de raspunsurile imediate la criza datoriilor suverane, sa intareasca integrarea monetara si economica a Europei pentru a recladi increderea si pentru a incerca sa evite noi crize.
Una dintre principalele idei continute in raport era crearea, in timp, a unui "buget central" al zonei euro, cu o emisiune limitata e datorii comune in paralel cu un control sporit asupra bugetelor nationale.
Van Rompuy urmeaza sa prezinte o noua versiune a raportului sau la summitul european din 13 - 14 decembrie.
Miercuri, Comisia a adoptat propria sa contributie la dezbatere. Ea reia in linii mari propunerile aflate deja in discutie, dar ofera si detalii asupra modalitatilor si un calendar mai precis.
Pe termen scurt, in 18 luni, Comisia cere adoptarea rapida a unui mecanism unic de supraveghere bancara si a unui mecanism unic pentru a proceda la restructurarea sau intrarea in faliment a bancilor aflate in dificultate.
De asemenea, prevede crearea unui "instrument de convergenta si de competitivitate" pentru a sustine punerea in practica a reformelor structurale in statele membre.
Comisia doreste, printre altele, o unificare a reprezentarii externe a zonei euro in organizatiile economice si financiare internationale. Barroso a evocat perspectiva unui "fotoliu" unic al zonei euro la Fondul Monetar International (FMI).
Pe termen mediu, intre 18 luni si 5 ani, Bruxellesul propune construirea unei "capacitati bugetare" a zonei euro, "autonoma", bazandu-se pe "resurse proprii" si care sa aiba capacitatea "de a recurge, ca ultim resort, la imprumut". Ea prevede, de asemenea, crearea unui "fond de amortizare a datoriei". Aceste doua dispozitive necesita schimbarea tratatului.
Pe termen si mai lung, peste cinci ani, Comisia are in vedere o "uniune bugetara si economica completa" fondata pe "un partaj adecvat al suveranitatii si dotata cu un buget central", cu "emisiune comuna de datorii". Acest lucru va cere "o schimbare fundamentala a tratatelor", precizeaza Comisia.
R.M.
Comentarii