Comisia Europeană a propus marți să se prelungească cu un an protecția temporară de care beneficiază refugiații ucraineni, adică până în 2026, notează La Libre Belgique.

Executivul European estimează că motivele acestei protecții persistă, de vreme ce Rusia își continuă atacurile împotriva civililor și infrastructurilor critice din Ucraina.

Această protecție temporară fusese acordată în martie 2022 printr-o decizie unanimă a statelor membre, la o săptămână după începerea invaziei ruse în Ucraina. Directiva a fost prelungită apoi până în martie 2025.

Ea permite persoanelor să aibă acces la dreptul de ședere, la piața europeană a muncii, la o locuință, la ajutor social sau asistență medicală în Uniunea Europeană.

În prezent, aproape 4,2 milioane de persoane strămutate provenind din Ucraina beneficiază de acest statut, din care o treime sunt copii. Propunerea Comisiei Europene de a prelungi protecția va fi prezentată miniștrilor europeni de interne joi, iar aceștia ar trebui să o adopte formal.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA