Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și-a exprimat speranța că Bulgaria se va alătura măsurilor propuse de Comisia Europeană pentru anularea completă a eliberării ușoare a vizelor pentru ruși, informează BTA, conform Dnevnik.

Recent, Comisia Europeană a propus anularea emiterii cu ușurință a vizelor UE pentru cetățenii Rusiei. Măsura este legată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și este de așteptat să rămână în vigoare atâta timp cât va fi necesar. 

Propunerea afectează vizele pentru spațiul Schengen, a subliniat Johansson, ca răspuns la o întrebare dacă este de așteptat ca Bulgaria să implementeze de asemenea noile măsuri. Sunt convinsă că țările din UE care nu fac încă parte din Schengen vor implementa modificările propuse, a adăugat ea. 

Johansson și-a exprimat speranța ca lunea viitoare propunerea să fie susținută de Consiliul UE. Ea a adăugat că până la sfârșitul săptămânii se așteaptă sprijin și pentru cea de-a doua propunere - pentru nerecunoașterea obligatorie a pașapoartelor rusești eliberate cetățenilor din regiunile ocupate de ruși în Ucraina. Potrivit spuselor sale, UE ia o astfel de măsură pentru prima dată.

Comisarul european a adăugat că nu mai există loc de încredere între UE și Rusia, prin urmare eliberarea vizelor ar trebui să fie dificilă în viitor. Ea a subliniat că, din cauza rechemării de către Rusia a multor reprezentanți diplomatici și consulari ai țărilor UE, procesarea cererilor de viză de la cetățenii ruși ar trebui revizuită și ar trebui să se acorde prioritate celor care solicită vize din motive umanitare, nu pentru turism.Potrivit acesteia, noile reguli vor acorda țărilor UE dreptul de a revizui vizele deja eliberate cetățenilor ruși.

Sursa: RADOR