Comisia Europeană a anunțat miercuri că a semnat cu compania farmaceutică Eli Lilly un contract-cadru de achiziție comună vizând furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții afectați de noul coronavirus.

În prezent, medicamentul face obiectul revizuirii datelor sale pe măsură ce sunt disponibile, de către Agenția Europeană pentru Medicamente. Optsprezece state membre au aderat la achiziția comună pentru achiziționarea a maximum 220.000 de cure de tratament.

Produsul realizat de compania Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab) pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus care nu au nevoie de oxigen, dar care prezintă un risc mare de a face o formă severă de COVID-19.

 Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (spike) și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

"Deși vaccinarea rămâne cel mai puternic atu atât împotriva virusului, cât și a variantelor sale, mijloacele terapeutice curative joacă un rol esențial în răspunsul la pandemia de COVID-19. Acestea contribuie la salvarea de vieți, la accelerarea vindecării, la reducerea duratei spitalizării și, în cele din urmă, la reducerea sarcinii suportate de sistemele de sănătate", precizează CE.

Contractul de achiziție comună de astăzi urmează contractului semnat cu Roche la 31 martie 2021 pentru produsul REGN-COV2, o combinație de Casirivimab și Imdevimab, și contractului semnat cu Glaxo Smith Kline la 27 iulie 2021 pentru furnizarea de sotrovimab (VIR-7831), produs dezvoltat în colaborare cu VIR Biotechnology.

"Peste 73 % din populația adultă din UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată va crește în continuare. Dar vaccinurile nu pot fi singurul răspuns la COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze și să se îmbolnăvească. Trebuie să ne continuăm activitatea pentru a preveni îmbolnăvirile, utilizând vaccinurile, și, în același timp, trebuie să ne asigurăm că putem trata pacienții cu mijloace terapeutice eficace", afirmă comisara Stella Kyriakides.