Comisia se așteaptă la un acord anul acesta cu privire la prima lege europeană privind Inteligența Artificială (AI), deși admite că noile reguli nu vor intra în vigoare până în 2025, spune comisara Margrethe Vestager într-un interviu.

Într-un interviu acordat agenției portugheze de presă Lusa și altor publicații europene la Bruxelles cu privire la a patra întâlnire a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (CCT), unde va fi abordată chestiunea reglementării AI, Vestager a spus că, chiar și cu un acord anul acesta la nivel european, ”ar mai dura cel puțin un an, dacă nu doi, pentru ca acesta să intre în vigoare”.

”Sperăm să avem primul trilog privind legea inteligenței artificiale în Europa înainte de vară, ceea ce ar însemna că, dacă muncim din greu, am putea avea un rezultat până la sfârșitul anului”, a spus vicepreședinta executivă a Comisiei Europene Margrethe Vestager.

”Ceea ce înseamnă că avem nevoie de ceva care să acopere această perioadă de timp, deoarece dezvoltarea AI în acest moment pare a fi exponențială și se pot spune multe lucruri bune despre democrație, dar viteza lucrării nu este exponențială”, a spus Vestager, adăugând că ”nu critică pe nimeni, […] înseamnă doar că există un număr mare de probleme de discutat atunci când vine vorba de a folosi pe deplin” această tehnologie.

Înainte de întâlnirea CCT, care are loc la Lulea sub Președinția Suedeză a Consiliului UE, Vestager a remarcat că AI ”a fost o constantă pe ordinea de zi” între UE și SUA, în special pentru că ”există un potențial uriaș de productivitate și una dintre preocupări în Uniunea Europeană este că creșterea productivității a fost destul de lentă”.

Ritmul negocierilor la nivelul UE privind această lege propusă în urmă cu doi ani, a fost, de asemenea, lent, așa că, potrivit Vestager, începerea discuțiilor înainte de vară ar permite ”începerea lucrărilor tehnice” în vederea unor acorduri politice. Poziția ”Consiliului e mult mai aproape de propunerea Comisiei” decât Parlamentul European.

Comisia Europeană a prezentat o propunere de reglementare a sistemelor AI în aprilie 2021, prima legislație a UE care are ca scop protejarea valorilor și drepturilor fundamentale ale Uniunii și a siguranței utilizatorilor prin obligarea sistemelor considerate cu risc ridicat să îndeplinească cerințele obligatorii legate de fiabilitatea acestora.

Acesta ar urma să fie primul regulament care vizează AI, deși creatorii și dezvoltatorii acestei tehnologii sunt deja subiect al legislației europene privind drepturile fundamentale, protecția consumatorilor și regulile privind siguranța și răspunderea produselor.

Este de așteptat să fie introduse cerințe suplimentare pentru a aborda riscurile, cum ar fi supravegherea umană sau obligații clare de informare cu privire la capacitățile și limitările inteligenței artificiale.

AI este folosită din ce în ce mai mult în domenii precum divertismentul (personalizarea conținutului), comerțul online (predicția gusturilor consumatorilor), electrocasnicele (programare inteligentă) și echipamente electronice (utilizarea asistenților virtuali precum Siri sau Alexa, printre altele).

Comisia Europeană încearcă să consolideze cooperarea între statele membre în ceea ce privește AI, dar încă nu există un cadru legal comun, așa că scopul este trecerea de la o abordare voluntară la sfera reglementării.

(Ana Matos Neves, editor Cristina Cardoso – Lusa.pt)