Comisia Europeană a evaluat pozitiv planul de redresare și reziliență prezentat de autoritățile de la Vilnius pentru a atrage 2,2 miliarde de euro din instrumentul NextGenerationEU.

Planul de redresare al Lituaniei vizează obținerea de fonduri nerambursabile de 2,2 miliarde de euro pentru reforme în domeniul economic și social.

Potrivit Comisiei, 38% din alocare ar fi pentru măsuri legate de climă și înverzirea economiei, iar 32% din total pentru tranziția digitală.

Mecanismul de redresare și reziliență este elementul central al instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare totală de 672,5 miliarde de euro. Fondurile pot fi utilizate pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor făcute de țările UE pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și a face economia Europei mai durabilă, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală.

Pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, statele membre prezintă planuri naționale de redresare și reziliență, care vor fi aprobate de Consiliul UE, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană. 

Comisia Europeană a aprobat deja planurile depuse de 14 state membre: Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Slovacia, Italia, Letonia, Germania, Belgia, Franța, Slovenia și Lituania.