Comisia Europeană recomandă Consiliului să adopte planul de redresare și reziliență propus de Luxemburg, în valoare de 93 milioane de euro.

Mai mult de 60% din fonduri sunt destinate măsurilor climatice, iar aproximativ o treime sunt pentru tranziția digitală, potrivit Comisiei.

După aprobarea planului de către Consiliu, Luxemburg va primi din partea UE 12 milioane de euro, reprezentând pre-finanțarea (13% din suma totală alocată statului).

Pentru a primi banii din Facilitatea de Redresare și Reziliență, statele membre trebuie să prezinte planuri naționale care detaliază investițiile și reformele pe care intenționează să le efectueze pentru a ajuta economia să se redreseze după pandemia de COVID-19. Facilitatea este unul dintre cele mai importante instrumente lansate vreodată de UE, punând la dispoziție 672,5 miliarde de euro (312,5 miliarde de euro în granturi și 360 miliarde de euro sub formă de împrumuturi) pentru sprijinirea investițiilor și reformelor.

Până acum, 24 dintre cele 27 de state membre și-au depus planurile la Comisia Europeană, care le evaluează și apoi avansează către Consiliul UE o recomandare în vederea adoptării. Cel mai recent, Estonia a depus chiar vineri planul său de redresare și reziliență. Bulgaria, Malta și Olanda sunt cele trei state care nu au transmis încă planurile naționale către Bruxelles.