Comisia Europeană a pornit deja o investigație privind utilizarea software-ului Pegasus pentru spionarea jurnaliștilor și activiștilor de către unele guverne, dar se va baza și pe datele obținute din anchetele pornite de statele membre.

„Am văzut în articole de presă că unii jurnaliști din UE au fost subiecții unei operațiuni de spionaj, iar acest lucru este inacceptabil”, a spus Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene, într-o conferință susținută marți la Bruxelles.

Potrivit unei investigații publicate duminică de un consorțiu format din 17 media internaționale, software-ul Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, ar fi permis spionarea a cel puțin 180 de jurnaliști, a 600 de oameni politici, a 85 de militanți pentru drepturile omului și a 65 de șefi de companii.

Programul spion Pegasus, introdus într-un smartphone, oferă atacatorului acces complet la mesajele dispozitivului, e-mailuri, microfon, cameră, apeluri și contacte ale proprietarului dispozitivului.

Printre guvernele acuzate că ar fi utilizat acest software se numără și cel ungar condus de Viktor Orban, care este, de altfel, acuzat și că limitează libertatea presei.

„Am descoperit în timpul investigațiilor probe indirecte care arată că în spatele operațiunilor secrete există entități statele ungare”, menționează portalul unag de investigații Direkt36, care estimează la aproximativ 300 numărul persoanelor spionate în Ungaria cu ajutorul acestui software comercializat de compania israeliană NSO Group, scrie Agerpres.

În replică, un reprezentant al partidului de guvernământ Fidesz a spus că „relatările publicate de presa de stânga sunt nefondate și menite doar să alimenteze sentimentele politice”.

Dar Comisia Europeană ia în serios acuzațiile. „Vom utiliza diferite surse de informații din investigații diverse, dar, în primul rând, vom utiliza propriile noastre servicii. Desigur, dacă informațiile vor veni și din statele membre - am văzut că sunt lansate investigații de către parchete, cum ar fi cel din Franța - sigur că vom lua în calcul și informații din Ungaria, dacă acestea vor veni, dar vom utiliza în special propiile analize”, a spus comisarul pentru justiție Didier Reynders.

Acesta fusese întrebat de jurnaliști dacă serviciile Comisiei se vor baza pe informații furnizate de guvernul ungar, în contextul în care cabinetul condus de Viktor Orban este acuzat în același timp că ar fi utilizat acel software.

Reynders a insistat că Executivul de la Bruxelles va folosi toate sursele de informații pe care le va avea la dispoziție și că direcțiile Comisiei au început deja să strângă date privind potențiala utilizare a instrumentului de spionaj în statele membre. „Vom folosi toate sursele de date, fie că vin de la departamentul de justiție sau de protecție a datelor”, a subliniat Reynders, care a menționat că subiectul a fost discutat marți în Colegiul Comisarilor.

Justiția franceză a deschis marți o anchetă în legătură cu afacerea Pegasus, urmând să examineze plângerea unor jurnaliști ale căror telefoane au fost spionate în contul Marocului, potrivit dezvăluirilor făcute duminică.