Comisia Europeană a decis miercuri să înăsprească controalele asupra exporturilor de vaccin împotriva COVID-19, în urma unor neînțelegeri cu AstraZeneca.

Comisia Europeană a introdus obligația de a lua în considerare principiile reciprocității și proporționalității la autorizarea exporturilor în cadrul mecanismului de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19. Mecanismul a fost introdus în ianuarie în urma unor dispute cu AstraZeneca.

"În timp ce statele noastre membre se confruntă cu cel de al treilea val al pandemiei și nu toate întreprinderile își respectă contractul, UE este singurul producător important din OCDE care continuă să exporte vaccinuri pe scară largă către zeci de țări. Însă această deschidere ar trebui să fie reciprocă. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană va introduce principiile reciprocității și proporționalității în cadrul mecanismului de autorizare existent al UE", a explicat președinta CE, Ursula von der Leyen.

Uniunea dispune de "un portofoliu excelent" de diferite vaccinuri și a obținut doze suficiente pentru întreaga populație, a spus von der Leyen, adăugând că trebuie să se asigure că vaccinurile sunt livrate la timp și în cantități suficiente pentru cetățenii europeni.

Noul regulament introduce două modificări ale mecanismului existent.

Pe lângă impactul unui export planificat asupra îndeplinirii acordurilor prealabile de achiziție (APA) ale UE cu producătorii de vaccinuri, statele membre și Comisia ar trebui, de asemenea, să ia în considerare:

- Reciprocitatea: țara de destinație își restricționează propriile exporturi de vaccinuri sau de materii prime, fie prin lege, fie prin alte mijloace?

- Proporționalitatea: condițiile din țara de destinație sunt mai bune sau mai rele decât cele din UE, în special situația sa epidemiologică, rata de vaccinare și accesul la vaccinuri?

Statele membre și Comisia ar trebui să evalueze dacă exporturile solicitate nu reprezintă o amenințare la adresa securității aprovizionării cu vaccinuri și componente ale acestora în Uniune.

Pentru a obține o imagine completă a comerțului cu vaccinuri, noul act include în domeniul de aplicare al regulamentului 17 țări excluse anterior (: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Georgia, Iordania, Islanda, Israel, Liban, Libia, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Muntenegru, Norvegia și Serbia).

De la lansarea acestui mecanism, au fost aprobate 380 de cereri de export către 33 destinații diferite pentru un total de aproximativ 43 de milioane de doze. O singură cerere de export nu a fost acceptată.

Principalele destinații de export sunt Regatul Unit (cu aproximativ 10,9 milioane de doze), Canada (6,6 milioane), Japonia (5,4 milioane), Mexic (4,4 milioane), Arabia Saudită (1,5 milioane), Singapore (1,5 milioane), Chile (1,5 milioane), Hong Kong (1,3 milioane), Coreea (1 milion) și Australia (1 milion).