Comisia Europeana analizeaza posibilitatea ca, la nivelul Uniunii Europene, sa se adopte o serie de masuri unitare privind varsta de pensionare. 10% din economia tarilor la nivelul Uniunii Europene se duce catre plata pensiilor iar cifra va sari 12,5% in 2060.

In conditiile actualei crize economice si a efectului generatiei baby-boom, Comisia Europeana vrea sa legifereze aceeasi varsta de pensionare atat pentru barbati cat si pentru femei, potrivit cariereonline.ro.

Guvernele tarilor din Uniunea Europeana care vor adopta Tratatul de uniune fiscala vor trebui sa isi taie deficitele bugetare pentru a combate criza economica, insa o noua problema apare la orizont.

10% din economia tarilor la nivelul Uniunii Europene se duce catre plata pensiilor iar cifra va sari 12,5% in 2060. Atunci, raportul dintre populatia activa si populatia ajunsa la pensionare va fi de 2 la 1, in conditiile in care, in prezent, raportul este de 4 la 1.

Comisia Europeana cere ca varsta de pensionare sa fie corelata cu speranta de viataComisia Europeana vrea sa convinga statele membre UE sa adopte "ajustari automate" in ceea ce priveste legislatiile lor de pensii, astfel incat varsta de pensionare sa fie bazata pe longevitate, potrivit unui document intern obtinut de EurActiv.com.

60% dintr europeni vor sa lucreze si dupa varsta de pensionare dar nu doresc si majorarea varstei de pensionare

Comisia a prezentat in ianuarie un nou sondaj Eurobarometru care arata ca 71% dintre europeni sunt constienti ca populatia Europei este in curs de imbatranire, dar numai 42% sunt ingrijorati de aceasta evolutie. Acest rezultat contrasteaza puternic cu perceptiile responsabililor politici, care privesc imbatranirea populatiei drept o problema majora (vezi integral pe EurActiv.ro).

Peste 60% cred ca ar trebui sa ni se permita sa continuam sa lucram dupa varsta de pensionare si o treime afirma ca le-ar placea sa lucreze mai mult. In mod surprinzator, persoanele aproape de varsta de pensionare sunt mai susceptibile sa impartaseasca aceasta opinie decat tanara generatie.

I.B.