Comisia a lansat luni o consultare publică privind revizuirea normelor UE privind infrastructurile energetice transeuropene.

Consultarea va fi deschisă timp de 8 săptămâni, până la 13 iulie 2020, iar toate răspunsurile colectate vor fi luate în considerare pentru revizuirea Regulamentului privind infrastructurile energetice transeuropene (TEN-E), care va aduce o contribuție fundamentală la Pactul verde european.

”Pentru a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, Europa are nevoie de infrastructuri energetice moderne, reziliente, sigure și capabile să integreze, într-o pondere mult mai mare, sursele regenerabile de energie. Regulamentul TEN-E actualizat va stabili normele pentru proiectele energetice transfrontaliere, pentru a garanta că acestea corespund ambiției noastre climatice. Pe durata consultării publice lansate astăzi, dorim să aflăm opiniile fiecăruia despre cum să avansăm”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Comisia intenționează să publice o propunere legislativă pentru a adapta acest regulament înainte de sfârșitul anului 2020. Pentru a asigura un proces de consultare mai larg și mai interactiv, Comisia va organiza și patru seminare online ale părților interesate, iar o evaluare inițială a impactului a fost publicată recent pentru a se obține feedback.