Noua platformă lansată astăzi reunește un număr mare de părți interesate și expertiză — statele membre ale UE, cele mai importante ONG-uri din domeniul protecției pădurilor, organizații industriale și internaționale și țări din afara Europei.

Platforma se dorește a fi un forum de promovare a schimburilor între părțile interesate, pentru a construi alianțe, a determina și a împărtăși angajamente de a reduce în mod semnificativ defrișările.

„Pădurile sunt indispensabile pentru bunăstarea tuturor locuitorilor de pe Pământ și, cu toate acestea, le pierdem într-un ritm alarmant. UE este hotărâtă să acționeze pentru a schimba acest curs, utilizând toate instrumentele de care dispune pentru a contribui la protejarea pădurilor lumii. Dar nu putem îndeplini singuri acest obiectiv. Sper că această platformă a celor mai relevanți actori va fi un catalizator excelent pentru cooperarea în vederea stopării și a inversării tendinței de defrișare”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sintevičius.

În plus, platforma este menită să servească drept instrument de elaborare a politicilor, din care Comisia să se informeze pe parcursul lucrărilor sale cu privire la o propunere legislativă de reducere la minimum a riscului de despădurire asociat cu produse vândute pe piața UE, planificată pentru al doilea trimestru al anului 2021.

Acest angajament a fost asumat în Pactul verde european, în Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030, în Strategia „De la fermă la consumator și în Comunicarea privind intensificarea acțiunilor UE împotriva defrișărilor și a degradării pădurilor.

În cursul lunii septembrie a fost lansată o consultare publică, care se va desfășura până la 10 decembrie 2020.

Defrișările constituie o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră care cauzează încălzirea globală și un factor care contribuie la extincția animalelor și a plantelor.