Există pericolul ca Ungaria să încalce grav și sistematic valorile europene care constituie fundamentul Uniunii Europene, potrivit proiectului de raport referitor la situația statului de drept din Ungaria a Comisiei LIBE din PE.

În proiectul de raport, adoptat cu 47 de voturi pentru, zece contra și două abțineri, eurodeputații și-au exprimat îngrijorarea, printre altele, față de funcționarea sistemului constituțional și a sistemului electoral, independența justiție și a altor instituții, precum și față de drepturile magistraților și a corupției, scrie MTI.

În opinia europarlamentarilor, în Ungaria nu sunt asigurate protecția vieții private și a datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare a opiniei, inclusiv diversitatea mass-mediei, libertatea vieții științifice, libertatea religioasă, libertatea de asociere, dreptul la tratament egal, inclusiv drepturile minorităților sexuale, precum și drepturile minorităților, printre care drepturile romilor și a evreilor.

Comisia LIBE consideră îngrijorătoare încălcarea, în Ungaria, a drepturilor fundamentale ale migranților, solicitanților de azil și refugiaților.

În opinia LIBE, "Guvernul Ungariei depune eforturi intenționate și sistematice" pentru subminarea valorilor europene cuprinse în Tratatul de funcționare a Uniunii Europene. În raport, eurodeputații condamnă incapacitatea Consiliului Uniunii Europene de a interveni împotriva abuzurilor împotriva normelor democratice și accentuează că în Articolul 7 al Tratatului UE nu se stipulează necesitatea depistării riscurilor de încălcare gravă a valorilor europene.

Europarlamentarii solicită Comisiei Europene să profite de toate mijloacele pe care le are la dispoziție, mai ales de sistemul de condiționare, pentru protejarea valorilor europene. Comisia LIBE a Parlamentului European propune excluderea din finanțare a acelor programe de coeziune din Ungaria, care pot contribui la abuzuri cu fonduri europene sau la încălcarea statului de drept. Comisia LIBE propune Consiliului Uniunii Europene să constate că în Ungaria există, în mod evident, riscul încălcării grave a valorilor europene.

Proiectul de raport va fi dezbătut și votat în următoarea ședință a plenului Parlamentului European, care va avea loc în perioada 12-15 septembrie, la Strasbourg. (Sursa: RADOR)