Comisia a prezentat miercuri o propunere de directivă privind recuperarea și confiscarea activelor, în contextul sancțiunilor aplicate rușilor. O altă directivă adaugă încălcarea sancțiunilor pe lista infracțiunilor UE.

Comisia Europeană a propus adăugarea încălcării măsurilor restrictive și a sancțiunilor pe lista infracțiunilor UE. Acest lucru va permite stabilirea unor standarde comune privind infracțiunile și pedepsele penale în întreaga Uniune. Astfel de norme comune ale UE facilitează investigarea, urmărirea penală și pedepsirea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre.

Încălcarea măsurilor restrictive îndeplinește criteriile prevăzute la articolul 83 alineatul (1) TFUE, întrucât este o infracțiune în majoritatea statelor membre. Este, de asemenea, o infracțiune deosebit de gravă, deoarece poate perpetua amenințări la adresa păcii și securității internaționale și are un context transfrontalier clar, care necesită un răspuns uniform la nivelul UE și la nivel global.

O altă propunere de directivă este cea privind recuperarea și confiscarea activelor. Textul are ca obiectiv principal limitarea capacității infractorilor de a comite noi infracțiuni. Regulile propuse se vor aplica și în cazul încălcării măsurilor restrictive, asigurând urmărirea, înghețarea, gestionarea și confiscarea efectivă a veniturilor provenite din încălcarea măsurilor restrictive.

Ce modificări aduce propunerea de directivă:

- Extinderea mandatului birourilor de recuperare a activelor pentru a urmări și identifica rapid activele persoanelor și entităților care fac obiectul măsurilor restrictive ale UE.

Aceste competențe se vor aplica și bunurilor infracționale, inclusiv prin înghețarea de urgență a proprietăților atunci când există riscul ca bunurile să dispară.

- Extinderea posibilităților de confiscare a bunurilor dintr-un set mai larg de infracțiuni, inclusiv încălcarea măsurilor restrictive ale UE, odată ce propunerea Comisiei privind extinderea listei infracțiunilor este adoptată.

- Înființarea de birouri de gestionare a activelor în toate statele membre ale UE pentru a se asigura că proprietățile înghețate nu își pierd valoarea, permițând vânzarea activelor înghețate care s-ar putea deprecia cu ușurință sau sunt prea costisitoare de întreținut.

 

"Sancțiunile UE trebuie respectate, iar cei care încearcă să le ocolească trebuie pedepsiți. Încălcarea sancțiunilor UE este gravă și trebuie să aibă consecințe serioase. Avem nevoie de reguli la nivelul UE pentru a stabili acest lucru. Ca Uniune, susținem valorile noastre și trebuie să-i facem pe cei care țin în funcțiune mașina de război a lui Putin să plătească prețul”,

 

a declarat Vera Jourova, vicepreședintă pentru valori și transparență.

Zelenski cere embargo asupra activelor rusești pentru a finanța reconstrucția Ucrainei

Liderul de la Kiev a cerut în mai multe rânduri confiscarea activelor rusești. Ultima pledoarie a avut loc săptămâna aceasta la Forumul de la Davos.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat luni celor 2.500 de lideri economici și politici reuniți săptămâna aceasta la summitul capitalist de la Davos (Elveția) pentru a le cere cel puțin trei lucruri: embargoul asupra activelor rusești în întreaga lume pentru a-i ajuta pe cei afectați de războiul din Ucraina; participarea companiilor și țărilor la procesul de reconstrucție a țării și deschiderea unor coridoare terestre care permit livrarea alimentelor blocate de asediul rusesc al coastei ucrainene în porturile Mării Baltice sau Mării Negre, relatează publicația spaniolă El Periodico.

Zelenski a participat prin videoconferință la sesiunea de deschidere a întâlnirii pe care Forumul Economic Mondial (WEF) o ține de 51 de ani în micul oraș alpin și care, cu această ocazie, a fost convocată în primăvară, și nu pe tradiționala zăpadă din ianuarie, așa cum a abordat și răspândirea Omicronului de la sfârșitul anului trecut.

Zelenski a fost întâmpinat cu aplauze de unii participanți care, de îndată ce l-au văzut apărând pe marele ecran al centrului de convenții, și-au ridicat telefoanele mobile pentru a imortaliza ocazia. "Toți cei care suntem aici suntem afectați de ceea ce se întâmplă în țara d-voastră", a spus Klaus Schwab, fondatorul și gazda acestui summit capitalist care, în această ediție, a respins prezența Rusiei.

Zelenski însuși a subliniat în fața audienței faptul că sediul tradiționalei "Casa Rusia" în timpul ultimelor summituri ale Forumului Economic, de pe cea mai centrală stradă din Davos, a fost transformat anul acesta în "Casa Crimelor de Război ale Rușilor", unde Ucraina prezintă abuzurile comise împotriva cetățenilor săi civili.

În introducerea și dialogul cu Zelenski, gazda Klaus Schwab l-a îndemnat să le spună "tuturor celor prezenți" cum ar putea ajuta Ucraina, iar președintele ucrainean a ales cel puțin trei mesaje.

"Sancțiunile trebuie să fie maxime", a spus Zelenski. Și în acest sens, el a cerut comunității internaționale să oprească orice comerț internațional cu Rusia și să folosească bunurile înghețate ale liderilor săi și ale oligarhilor apropiați de Kremlin pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, factură care a fost estimată la peste 500.000 de milioane de dolari.

Ideea prezentată de Zelenski este luată în considerare în țări precum Statele Unite, unde Congresul cântărește aprobarea unei noi legi care ar permite Guvernului să folosească bunurile înghețate ale cetățenilor ruși sancționați pentru implicarea lor în războiul din Ucraina pentru a finanța reconstrucția țării.

"Bunurile rusești confiscate sau înghețate trebuie să meargă la un fond special pentru a-i ajuta pe toți cei afectați de război", a spus Zelenski în timpul discursului său.

După aceea, el a invitat elita economică prezentă la Davos să participe la procesul de reconstrucție a Ucrainei.

"Trebuie să reconstruim orașe întregi și să le oferim un model istoric unic de reconstrucție, astfel încât să aibă posibilitatea de a sponsoriza un oraș, o comunitate, un sector...", a propus el.

Și pentru a debloca comerțul internațional cu alimente și a evita criza alimentară mondială de care se tem unele dintre principalele organizații internaționale, precum FMI, Zelenski a susținut avansarea în coridoare terestre care permit produselor ucrainene să ajungă în porturile din Turcia sau Marea Baltică; "un coridor al țărilor lider cărora Rusia nu li se poate opune", a subliniat Zelenski. (Sursa: RADOR)