Comisarii vor boicota reuniunile informale organizate de Ungaria din cauza poziției față de Ucraina

CE le-a cerut comisarilor săi să nu participe la reuniunile ministeriale informale în timpul președinției maghiare a UE, în semn de protest față de eforturile diplomatice soliste ale lui Viktor Orbán privind Ucraina,a confirmat un purtător de cuvânt.
”În contextul evoluțiilor recente care marchează începutul președinției maghiare, președinta a decis ca CE să fie reprezentată la nivel de înalți funcționari publici numai în timpul reuniunilor informale ale Consiliului”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.
Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie.
Reuniunile oficiale, care au loc în mod normal la Bruxelles și Luxemburg, nu vor fi afectate, deoarece organizarea lor nu depinde de președinția rotativă.
Cu toate acestea, vizita tradițională a Colegiului comisarilor în țara care deține președinția rotativă va fi anulată, a spus Mamer.
Statele membre UE au mustrat săptămâna trecută Ungaria și pe prim-ministrul său pentru „misiunile de pace” autodeclarate în Ucraina, Rusia, China și Florida, despre care Budapesta nu a explicat în mod explicit dacă au fost desfășurate în calitate de președinție a UE sau nu.
Serviciul juridic al Consiliului a declarat săptămâna trecută reprezentanților UE că acțiunile Budapestei ar putea constitui încălcări ale tratatelor europene. Înainte de anunțul lui Mamer, Suedia, Finlanda, Polonia și cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au decis să nu participe la reuniunile informale din timpul președinției Ungariei.
Cu toate acestea, până acum, țările UE nu au venit cu opțiuni clare despre cum să domnească în acțiunile Budapestei dincolo de manifestarea publică a furiei.
Singurul răspuns de până acum a fost că statele membre ale UE și-au redus reprezentarea ministerială la unele dintre reuniunile ministeriale informale care au avut loc în cursul săptămânii trecute.
La o reuniune privind politica industrială găzduită la Budapesta, au apărut doar șapte miniștri din țările UE și nu a participat niciun comisar responsabil de dosar.
Deși reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE, prezidată de șeful diplomației europene, Josep Borrell, este singura care nu este condusă de Ungaria, au existat considerații pentru a reduce reprezentarea și la această reuniune, potrivit mai multor diplomați UE.
Programată pentru 28-29 august, întâlnirea ar putea fi transformată de Borrell într-una formală, pentru a putea fi organizată la Bruxelles, astfel încât miniștrii să nu fie nevoiți să meargă la Budapesta, au spus aceștia.
Deși planurile au fost prezentate informal mai multor state membre, inclusiv Franța și Germania, diplomații UE spun că ar putea fi prea devreme pentru a face un pas atât de drastic.
Oficialii UE au avertizat că un astfel de pas ar fi „radical” și, în orice caz, va necesita sprijinul deplin al statelor membre UE.
Măsura urmează să fie discutată miercuri de ambasadorii UE.
Reacționând la anunț, ministrul Afacerilor Europene al Ungariei, János Bóka, a declarat că Budapesta, în calitate de deținătoare a președinției rotative a UE, își menține „angajamentul unei cooperări sincere” cu instituțiile și statele membre ale blocului.
Comisia Europeană „nu poate alege instituțiile [și statele membre] cu care dorește să coopereze”, a spus Bóka.
„Toate deciziile Comisiei se bazează acum pe considerente politice?” a intrebat el.
Comentarii