Se spune că regele Charles III pregătește o „propunere secretă” pentru a-l încuraja pe președintele american să se alăture Commonwealth-ului. Donald Trump ar fi pregătit pentru asta, notează „Le Point” (Franța).

Simplă manevră de comunicare sau adevărată schimbare diplomatică? Cu Donald Trump, pozițiile sunt la fel de variabile precum cele ale unei giruete... Președintele american a surprins în orice caz pe toată lumea afirmând că ar fi încântat ca Statele Unite să devină „membru asociat” al Commonwealth-ului dacă regele Charles III ar face o ofertă în acest sens.

Un anunț care vine după un articol din „The Sun”, de vinerea trecută, conform căruia monarhul britanic ar pregăti o „propunere secretă” pentru viitoarea vizită de stat a lui Trump în Marea Britanie. Președintele a postat informația pe propria sa rețea socială Truth, adăugând: „Îl iubesc pe Regele Charles. Asta îmi place!”

Nu este prima dată când o astfel de ofertă este pe masă: Elisabeta a II-a o făcuse deja în 2017, în timpul primului mandat al lui Trump, fără urmări. Dacă aderă, Statele Unite s-ar alătura celor 56 de state deja membre în Uniunea al cărei șef este Charles III – el este și regele a cincisprezece țări. Această organizație internațională, care a reunit inițial fostele teritorii ale Imperiului Britanic, împărtășește și promovează valori comune, precum democrația, pacea, dreptul, dezvoltarea, dar și acorduri comerciale, de cooperare și de schimb.

Abilul Charles III

Presa britanică consideră că aceasta este o mișcare a lui Charles III pentru a încerca să slăbească tensiunile dintre Statele Unite și Canada, care au crescut de când Trump a amenințat că va anexa marele său vecin din nord. Integrarea Statelor Unite în Commonwealth ar face imediat nulă orice ambiție privind Canada, al cărei suveran oficial rămâne Charles III. Monarhul intenționează să-și folosească pe deplin puterea soft, bazându-se pe buna înțelegere cu președintele american. Donald Trump este plin de laude pentru rege, pe care îl consideră „un adevărat gentleman”. „Este un om formidabil și am ajuns să-l cunosc realmente foarte bine”, a spus el după ce a fost invitat oficial în Anglia.

Nu s-a decis încă nimic. Charles III nu a făcut niciun comentariu, oferta nu este oficială, iar Donald Trump se poate răzgândi oricând – cunoaștem reticența lui față de marile organizații internaționale. Și, mai presus de toate, va trebui să convingă America și pe fanii lui, care nu privesc neapărat favorabil ca Statele Unite, cândva colonie britanică, să se alăture unei organizații aflate sub autoritatea oficială a unui monarh. Revista „Newsweek” a relatat o serie de reacții negative pe rețeaua Truth Social după anunțul prezidențial: „Am scăpat de multă vreme de tirania Angliei, nu este nimic avantajos în ce ne poate oferi acest așa-zis rege!”, scrie un susținător. „Dle Președinte, cu tot respectul, la naiba, nu!”, adaugă altul. Sau din nou: „Nu v-am ales să faceți parte din Anglia!” Pe scurt, nu este o afacere încheiată...

Sursa: Rador Radio România