Partidul comunist austriac va intra în Parlament pentru prima dată din 1949, după ce duminică a obținut un neașteptat 11,7% din voturi la alegerile regionale din Landul Salzburg, informează El Pais.

Partidul comunist austriac KPÖ-Plus va intra în Parlamentul Landului Salzburg pentru prima dată din 1949, după ce duminică a obținut un neașteptat 11,7% din voturi la alegerile regionale din care a ieșit întărit și partidul de extremă dreaptă FPÖ, un rezultat văzut ca o sancționare a formațiunilor politice tradiționale.

Potrivit proiecțiilor calculate de institutul de sondarea opiniei publice SORA după numărarea a 93% din voturi, partidul creștin-democrat ÖVP a reușit să-și apere primul loc cu 30,4%, dar a suferit o scădere de 7,3 puncte față de alegerile din 2018. Urmează extrema dreaptă, care cu 26% i-a retrogradat pe locul trei pe social-democrații SPÖ, care au ajuns la 18%. În timp ce întărirea extremiștilor de dreapta fusese anticipată de sondaje, avansul puternic al comuniștilor la aproape 12% a fost o surpriză, din moment ce nu au mai putut intra în Parlamentul regional de trei sferturi de secol, iar la alegerile precedente obținuseră doar 0,4%.

KPÖ-Plus îi retrogradează pe Verzi, în prezent membri atât ai guvernului regional Salzburg, cât și ai guvernului federal împreună cu creștin-democrații, pe locul cinci (8%). Liberalii din Neos nu au reușit să depășească cei 5% necesari pentru a intra în Parlamentul regional.

Aproximativ 68% dintre cei aproape 400.000 de cetățeni cu drept de vot din această regiune alpină care se învecinează cu Germania au mers la urne, iar principala lor preocupare, conform tuturor sondajelor, este inflația ridicată, în jur de 10%. Analiștii atribuie rezultatul bun obținut de partidul comunist, care în orașul Salzburg chiar a câștigat locul doi cu aproape 22% din voturi, carismei liderului său, Kay-Michael Dankl, și angajamentului său față de problemele sociale, în special promisiunea de a lupta împotriva creșterii chiriilor.

Cu o schemă similară, KPÖ a câștigat în 2021 primăria Graz, al doilea oraș al Austriei și capitală a statului federal Stiria, din sud. La nivel național, KPÖ, care a fost înființat în 1918, concurează întotdeauna la alegerile generale, dar nu a mai fost reprezentat în Parlamentul austriac din 1970, nereușind să depășească pragul de 4% din voturi necesar pentru intrarea în Cameră.

La rândul ei, extrema dreaptă își confirmă redresarea după căderea bruscă suferită în 2019 ca urmare a scandalului Ibiza, care a dus la plecarea guvernului federal, condus atunci de creștin-democratul Sebastian Kurz, după ce fostul lider al FPÖ, Heinz-Christian Strache, a fost filmat cu o cameră ascunsă într-o casă din Ibiza, oferind contracte publice în schimbul sprijinului electoral unui fals oligarh rus. Avansul ultranaționaliștilor, aflați acum sub conducerea lui Herbert Kickl, a fost deja semnificativ la alegerile regionale din Austria Inferioară, în ianuarie, când au obținut 24,19% din voturi, față de 14,76% la alegerile precedente.

Sursa: RADOR