Asociația Accept condamnă ”gestul rușinos” al Guvernului de a contesta hotărârea CEDO privind protecția și recunoașterea legală a familiilor LGBT din România.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, la solicitarea Gândul, că statul român a atacat la camera superioară decizia CEDO din 23 mai care obligă România să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, a 42 de petenți. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

”Prin această acțiune, Guvernul amână adoptarea unei legislații care să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex, păstrând România pe lista țărilor din clasamentul rușinos al Europei în ce privește combaterea discriminării. Zeci de mii de familii continuă să fie condamnate la invizibilitate și nesiguranță”, a reacționat luni Asociația Accept.

”Fiecare zi în care Guvernul amână adoptarea unei legislații prin care să ofere protecție și recunoaștere familiilor noastre este încă o zi în care drepturile ne sunt încălcate cu bună știință. Dincolo de tergiversarea din partea autorităților ne aflăm noi - oameni reali, în carne și oase, și ne confruntăm zilnic cu discriminarea ca urmare a lipsei protecției vieții de familie. Domnule premier Ciolacu, e timpul pentru fapte, nu vorbe. E timpul pentru protecția juridică a familiilor noastre!’’, subliniază Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, una dintre cele 21 de familii care au dat România în judecată în fața CEDO.

MAE nu a precizat care sunt motivele contestării.

În timpul procesului, Guvernul României a invocat atitudinile negative din partea majorității heterosexuale, dar CEDO a stabilit că nu pot cântări mai mult decât interesele reclamanților de a li se recunoaște relațiile. 

Curtea a reținut argumentul Guvernului că aceste drepturi ar putea fi reglementate prin acorduri contractuale private, dar a considerat că argumentul e lipsit de detalii și, în orice caz, fusese deja respins în jurisprudența Curții.

Acțiunea Guvernului României este ”comparabilă cu atitudinea Rusiei în cazul Fedotova, caz care s-a soluționat cu o hotărâre definitivă în favoarea familiilor care cereau statului protecție și recunoaștere legală”.

Cum toate celelalte țări europene găsite de-a lungul istoriei vinovate pentru încălcarea articolului 8 au adoptat imediat o legislație adaptată nevoilor cetățenilor, Asociația Accept ”cere statului român să demonstreze urgent că lucrează în serviciul cetățenilor și în acord cu nevoile și opiniile exprimate de aceștia, amintindu-i prim-ministrului Ciolacu de valorile social democrate pe care pretinde că și le-a asumat la nivel european”.

Contestația depusă de România nu înseamnă automat că se reia judecarea cauzei.

”În perioada imediată, contestația va fi analizată de un complet filtru, care decide întâi de toate dacă este admisibilă ... Marea Cameră s-a pronunțat deja pe o contestație similară depusă de Rusia și a decis că există o obligație legală pentru un stat parte să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, chiar într-o țară precum Rusia. Așadar, nu vedem să existe motive temeinice pentru care România să facă excepție de la aceasta regulă împământenită prin hotărârea Marii Camere în cauza Fedotova (17 ianuarie 2023)”, a declarat Iustina Ionescu, avocata ACCEPT, care reprezintă cele 21 de familii în cauză.