Condiționalitatea legată de statul de drept: PE solicită Comisiei să acționeze imediat
În urma hotărârii de miercuri a Curții de Justiție a UE în legătură cu mecanismul de condiționalitate privind statul de drept, eurodeputații solicită Comisiei să îl aplice și să protejeze valorile UE.
„Statul de drept este valoarea noastră comună”, a declarat Clément Beaune în numele președinției franceze a Consiliului. Acesta a salutat „claritatea juridică necesară” dată astăzi de Curte și a afirmat că președinția franceză așteaptă acum punerea în aplicare a mecanismului de către Comisie.
Președinția franceză se angajează să mobilizeze toate instrumentele disponibile pentru a proteja statul de drept, a subliniat Beaune.
Comisarul pentru buget Johannes Hahn a declarat că hotărârea Curții este în prezent analizată de Comisie, care își va finaliza rapid orientările cu privire la modul de aplicare a regulamentului. El a subliniat că mecanismul este unul dintre instrumentele UE pentru protecția statului de drept și că este esențial să se aleagă măsurile adecvate pentru abordarea unor probleme specifice.
Hahn i-a asigurat pe eurodeputați că situația din toate statele membre este monitorizată de către Comisia Europeană pentru a identifica eventualele încălcări ale statului de drept și a subliniat că a trimis deja scrisori informale către două state membre. Atunci când condițiile regulamentului vor fi îndeplinite, Comisia va acționa cu hotărâre, a mai spus el.
„Ziua de astăzi reprezintă o victorie pentru Parlament”, au declarat eurodeputații, subliniind că hotărârea CJUE a confirmat poziția Parlamentului potrivit căreia banii UE nu ar trebui să ajungă la guverne care încalcă valorile UE.
Mulți au subliniat că, în prezent, Comisia nu mai are scuze pentru întârzieri, alții au declarat că au auzit suficiente scuze birocratice, în timp ce unele state membre au fost acaparate de tirani, unde sistemele de justiție sunt degradate, libertatea presei restricționată, iar drepturile minorităților limitate.
Europarlamentarii au reamintit că rolul Comisiei este de a proteja tratatele UE și valorile fundamentale la care s-au angajat toate țările UE.
Au fost și vorbitori care au acuzat instituțiile UE că pedepsesc Ungaria și Polonia din motive politice și discriminează între „mai bine” și „mai rău”. Probleme legate de statul de drept și sisteme de justiție politizate există și în alte țări ale UE, cum ar fi Germania și Spania, potrivit acestora.
Background
Regulamentul privind condiționalitatea bugetară urmărește să protejeze fondurile UE împotriva utilizării abuzive de către guvernele naționale care încalcă statul de drept.
Regulamentul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.
Până în prezent, Comisia nu l-a aplicat.
La 11 martie 2021, Polonia și Ungaria au contestat regulamentul în fața Curții de Justiție a UE. La 16 februarie 2022, Curtea de Justiție a UE a pronunțat o hotărâre conform căreia acțiunile Ungariei și Poloniei împotriva normelor privind condiționalitatea, care protejează bugetul Uniunii Europene, sunt respinse.
Comentarii