Comisia Europeană trebuie să ia măsuri urgente și să aplice imediat mecanismul de condiționalitate privind statul de drept prin trimiterea unei notificări scrise statelor membre în cauză,se arată într-o rezoluția adoptată joi de Parlamentul European.

Eurodeputații au salutat hotărârea recentă a Curții de Justiție a UE (CJUE) de respingere a acțiunilor întreprinse de Ungaria și Polonia împotriva Regulamentului privind mecanismul de condiționalitate bazată pe statul de drept, precum și concluziile Curții potrivit cărora regulamentul este în conformitate cu dreptul UE și cu competențele sale în ceea ce privește statul de drept.

Parlamentul European subliniază că „este timpul” ca Executivul de la Bruxelles să își îndeplinească îndatoririle în calitate de gardian al tratatelor UE și să reacționeze la încălcările continue ale principiilor statului de drept în unele state membre ale UE, care reprezintă un pericol pentru interesele financiare ale Uniunii Europene.

Inacțiunea față de structurile oligarhice slăbește întreaga Uniune Europeană, afirmă textul, insistând asupra faptului că banii contribuabililor trebuie protejați împotriva celor care subminează valorile UE.

Eurodeputații consideră că răspunsul Comisiei la hotărârile CJUE din 16 februarie 2022 este „inadecvat” și subliniază că Comisia are datoria de a pune în aplicare legislația UE „indiferent de calendarele electorale din statele membre”.

Rezoluția ia act de faptul că, în octombrie 2021, Parlamentul a lansat o acțiune împotriva Comisiei pentru neaplicarea regulamentului și pentru „tentativa sa de a câștiga timp”.

Membrii PE subliniază că mecanismul de condiționalitate privind statul de drept ar trebui să se aplice atât bugetului Uniunii Europene, cât și fondurilor din pachetul NextGenerationEU.