Conferința pentru Securitate de la München începe vineri sub semnul dezacordurilor dintre cele două maluri ale Atlanticului. Vicepreședintele J.D. Vance este însărcinat cu gestionarea ostilităților, scrie Jornal Económico (Portugalia).

De la învestirea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, relațiile țării sale cu Europa – și în special cu Uniunea Europeană – au înregistrat o creștere accentuată a tensiunii, așa cum a demonstrat încă o dată la Summit-ul de la Paris privind Inteligența Artificială (IA). Conferința pentru Securitate de la München, care are loc începând de vineri, va fi, cu siguranță, după cum susțin toți comentatorii, încă un forum în care „noile” divergențe vor fi active.

În mod semnificativ, majoritatea europenilor consideră că Statele Unite sunt un „partener necesar”, iar nu „un aliat”, potrivit unui sondaj publicat miercuri de grupul de reflecție paneuropean European Council on Foreign Relations (ECFR), într-un context de fricțiune între cele două maluri ale Atlanticului din cauza drepturilor vamale.

Toate acestea ar putea avea afecta dezbaterile de la hotelul tradițional în care se desfășoară conferința de la München, Bayerischer Hof, unde politicieni, lideri militari și experți se vor reuni în perioada 14-16 februarie. Se așteaptă ca aproximativ 60 de șefi de stat și de guvern să participe la conferința de la München, care este considerată cel mai important forum din lume în ceea ce privește politica de securitate. Vicepreședintele SUA, JD Vance, și secretarul de stat american, Marco Rubio, sunt acea „task force” venită din America – care în această săptămână a inaugurat oficial noul nume al „vechiului” Golf al Mexicului. Este așteptat și noul secretar general al NATO, Mark Rutte – într-un context în care olandezul s-a străduit să mențină încrederea dintre cele două blocuri, în ciuda faptului că rolul său este puțin mai mult decât cel al unui executant al ordinelor Washingtonului.

De menționat faptul că această conferință de securitate este o reuniune informală în care nu se adoptă decizii, dar este imposibil de uitat faptul că Donald Trump a afirmat că „am fost înșelați de națiunile europene, atât în ​​comerț, cât și la NATO”. "Dacă nu veți plăti, nu vă vom proteja". Acesta este contextul conferinței din acest an, la care se adaugă noile taxe care vor modela comerțul bilateral și retragerea fondurilor americane din cadrul unor organizații active la nivel internațional – cu impact asupra Europei sau în jurul acesteia. În Europa, cel mai evident caz este Ucraina – și nu există nicio posibilitate ca subiectul să nu fie pe agenda conferinței. Apropo, la München sunt așteptați președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg.

În perioada premergătoare conferinței, au circulat zvonuri potrivit cărora Kellogg ar putea prezenta planul administrației Trump de a pune capăt războiului din Ucraina în cadrul evenimentului. Întrebat despre acest lucru, președintele conferinței, Christoph Heusgen, a declarat că speră că summit-ul va fi o punte către „progresul către pacea din Ucraina”: „Sperăm că summit-ul de la Munchen va fi util. Și avem, de asemenea, semnele corespunzătoare pentru a face progrese către pacea din Ucraina”, a afirmat acesta, citat de mai multe agenții internaționale.

Un alt subiect care va „circula” pe acolo este cel al Groenlandei. Va fi interesant de auzit ce are de spus JD Vance, considerat de analiști drept primul autor al ideii bizare de anexare, cumpărare sau orice altă inițiativă în jurul acesteia.

În orice caz, este de așteptat ca această conferință să nu se desfășoare cu armonia argumentativă care o caracterizează de obicei și că, în final, deosebirile și intensificarea divergențelor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite (cu siguranță în coluziune cu Regatul Unit) vor redeveni evidente.

Sursa: Rador Radio România