Cetățenii europeni au făcut numeroase propuneri în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Acum e rândul instituțiilor europene să implementeze parte din dorințele europenilor.

În cadrul Conferinței privind viitorul Europei, încheiată în mai anul acesta, cetățenii europeni au fost numeroase propuneri în domeniul economic, protecția mediului, creare de noi locuri de muncă, protecție socială, modul de funcționare a Uniunii Europene și ”necesitatea unei reforme a mecanismelor sale instituționale pentru a răspunde mai rapid crizelor”.

Europenii au propus abandonarea definitivă a votului prin unanimitate pentru a debloca deciziile sensibile în Consiliu, creșterea rolului Parlamentului European ”prin echiparea sa cu dreptul formal de inițiativă legislativă”, extinderea competențelor UE în domenii precum sănătate, afaceri externe și securitate, creșterea atractivității alegerilor europene (liste transnaționale), a precizat Mădălina Mihalache, șefa Biroului de Informare al Parlamentului European în România, în cadrul dezbaterii "Conferința privind Viitorul Europei, pașii de urmat".

În iunie, Parlamentul European a votat în favoarea convocării unei convenții pentru a adopta măsurile dorite de cetățeni.

În programul de lucru al Comisiei Eeuropene din 2023 - prezentat la sfârșitul lunii octombrie - 13 inițiative cheie ale Comisiei reflectă propunerile cetățenilor făcute la Conferința privind viitorul Europei - de la bunăstarea animalelor până la servicii financiare, a declarat Mara Roman, șefa adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Ea a subliniat că grupuri de dezbatere ale cetățenilor vor face parte în continuare din procesul de elaborare a politicilor europene, iar CE își dorește ca tinerii să reprezinte o treime din aceste noi paneluri de dezbatere.

Totodată, un raport al cetățenilor ar putea fi inclus în evaluările de impact care preced întotdeauna propunerile CE

 

”Acest exercițiu nu trebuie să se oprească cu niște rapoarte pe care noi, experții, ... le luăm și ne uităm peste ele, avem nevoie de vocea dvs, pentru că sunteți și prezentul și viitorul. Ceea ce construim se contruiește pentru dvs și trebuie ca vocea dvs să fie din ce în ce mai auzită”,

le-a transmis tinerilor care au participat la dezbatere Luminiția Odobescu, consilieră în cadrul Administrației Prezidențiale.

”Prioritățile UE ar trebui să reprezinte prioritățile cetățenilor europeni, inclusiv români ... Răspunsul Uniunii trebuie să fie pragmatic mai ales în aceste circumstanțe, care să răspundă așteptărilor cetățenilor. Includerea unor inițiative în programul de lucru al CE din 23 e un semnal pozitiv”, a subliniat Mihaela Ștefan-Simion, directoare generală, departamentul ”Uniunea Europeană” din Ministerul afacerilor externe.

”Poate am uitat de rădăcinile UE, care e fundamental un proiect al păcii, viitorul Europei nu depinde atât de mult de instituții, conferințe, convenții, cât de fiecare dintre dvs., dvs. construiți viitorul Europei”, a punctat și moderatorul dezbaterii, jurnalistul Ion M. Ioniță.

La rândul său, Luminița Odobescu a precizat că ce se întâmplă la frontiera estică a României a fost poate ”și un clopoțel care să ne aducă aminte că UE a început ca un proiect de pace”.

”Războiul din Ucraina ne arată cât de important e să fim membri ai Uniunii Europene, NATO, să acționăm solidar și unitar. S-a văzut în aceste momente că forța noastră a fost unitatea și capacitatea de a lua decizii rapide pentru a ajuta Ucraina și pentru a sancționa Rusia”, a subliniat Odobescu.

Ce vrea PE

Parlamentul European a votat de două ori pentru convocarea unei convenții în care să se discute despre revizuirea tratatelor și despre introducerea unor mecanisme permanente de consultare, a declarat Victor Negrescu.

Eurodeputatul social-democrat consideră că nu e ”normal” ca pentru primirea unor state în Schengen sau pentru aplicarea de sancțiuni să fie nevoie de unanimitate: ”Poate ar trebui ca procesul decizional să fie mai lejer”. Pe de altă parte, el a recunoscut că sunt și zone unde e bine să existe unanimitate, precum politica de apărare, unde vocea esticilor nu s-ar fi auzit dacă nu ar fi fost unanimitate.

El pledează și pentru un mecanism de testare a politicilor europene, pentru a vedea impactul lor, în special asupra tinerilor, nu doar imediat, ci 10 sau 20 de ani, un astfel de instrument existând în unele state membre.

De asemenea, Negrescu evocă un mecanism care să monitorizeze implementarea propunerilor și necesitatea ca UE ”să iasă din bula celor familirizați cu afacerile europene”.

Alin Mituța a atras atenția asupra riscului că încrederea în instituțiile europene să scadă,  dacă nu sunt puse în aplicare concluziile la care s-a ajuns în cadrul Conferinței.

Eurodeputatul REPER a subliniat că ”păcatul originar” al UE e faptul că a fost ”un proiect elitist”, dar prin astfel de evenimente se încearcă aducerea Uniunii și a instituțiilor europene mai aproape de cetățeni.

Și Mituța pledează pentru un mecanism permanent de consultare la nivel european și chiar la nivel național, întrucât ”cetățenii aduc o perspectivă foarte proaspătă, pe care nu o regăsim la politicieni, vin cu o libertate totală”.

Importanța presiunii publice

Ovidiu Nahoi crede în victoria Ucrainei împotriva Rusiei, victorie după care ar putea urma o perioadă de reconstrucție, de entuziasm ca după sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial sau căderea Zidului Berlinului: ”Va fi o conjuctură favorabilă pentru a construi o nouă Europă, dar nu se va putea fără ca politicienii să simtă presiunea publică”.

Această presiune publică poată să determine inclusiv guverne mai eurosceptice să meargă în direcția corectă.