După luni de discuții și pregătiri, liderii europeni lansează Conferința privind viitorul Europei duminică, la Strasbourg.

Președintele francez Emmanuel Macron, cel care a cerut o amplă dezbatere pentru reformarea Uniunii Europene, a deschis duminică evenimentul de lansare a Conferinței privind viitorul Europei.

„Este datoria noastră să rămânem optimiști și ambițioși. În Uniunea noastră este nevoie de un nou suflu democratic și acesta este motivul lansării Conferinței privind viitorul Europei, pe care o lansăm astăzi”, a spus Macron, potrivit News.ro.

Macron a vorbit despre solidaritate și despre o viziune comună. „Sunt foarte bucuros că sărbătorim această Zi a Europei printr-un angajament politic comun. Strasbourg este simbolul viu al unui oraș care refuză războiul pentru a insufla pace. Strasbourg este un simbol. Aici bate inima democrației europene. Modelul european, identitatea noastră profundă, acestea ne-au făcut să rezistăm în această criză. Am resistat împreună, printr-o Europă a solidatății. Nu am sacrificat vieți pentru a menține economia. Modelul nostru a rezistat în timp. Nu trebuie să lăsăm nimic să îl destabilizeze. Această criză ne-a atins viețile la nivelul cel mai intim. Trebuie să regăsim suflarea democratică colectivă și perspective pe termen lung clădind o viziune comună. Această conferință  privind viitorul Europei va fi un exercițiu inedit: luăm pulsul continentului și ne imaginăm viitorul nostru”, a spus Macron în discursul de deschidere, potrivit dna.fr.

La evenimentul inaugural au livrat discursuri și David Sassoli, președintele Parlamentului European, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și prim-ministrul portughez António Costa, reprezentând președinția portugheză a Consiliului UE, precum și co-președinții Comitetului executiv al Conferinței.

Comitetul executiv a aprobat regulamentul de procedură, care stabilește componența sesiunii plenare a Conferinței privind viitorul Europei și modul în care va funcționa, a anunțat Comisia Europeană duminică.


Textul aprobat cu ocazia Zilei Europei 2021 va completa normele care stabilesc modul în care platforma, grupurile și sesiunea plenară a conferinței pot transforma prioritățile, speranțele și preocupările cetățenilor în recomandări care pot fi puse în aplicare în mod concret. Acesta completează, de asemenea, normele adoptate anterior privind metodele de lucru ale comitetului executiv și cele referitoare la participarea cetățenilor.

Sesiunea plenară a conferinței va fi alcătuită din 108 membri ai Parlamentului European, 54 reprezentanți ai Consiliului (câte doi pentru fiecare stat membru) și trei din partea Comisiei Europene, precum și 108 reprezentanți din partea tuturor parlamentelor naționale, în condiții de egalitate. Mai mult de o sută de cetățeni europeni (108) vor participa pentru a discuta propunerile grupurilor de dezbatere și ale platformei digitale multilingve: 80 reprezentanți ai grupurilor de dezbatere europene, dintre care cel puțin o treime vor avea sub 25 de ani, și 27 din partea grupurilor de dezbatere sau a evenimentelor naționale (câte unul pentru fiecare stat membru), precum și președintele Forumului European al Tineretului (European Youth Forum).

Vor participa, de asemenea, aproximativ 18 reprezentanți ai Comitetului Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European, precum și alți opt, atât din partea partenerilor sociali, cât și a societății civile. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate va fi invitat atunci când va fi discutat rolul internațional al UE. Pot fi invitați, de asemenea, reprezentanți ai principalelor părți interesate. Sesiunea plenară a conferinței va respecta principiul egalității de gen.

Interacțiunile vor fi structurate tematic în jurul recomandărilor grupurilor de dezbatere și al contribuțiilor primite pe platforma digitală multilingvă. Platforma este singurul loc în care vor fi colectate, analizate și publicate contribuțiile de la toate evenimentele legate de conferință. În timp util, sesiunea plenară își va prezenta propunerile comitetului executiv, care va redacta un raport în deplină colaborare și transparență cu sesiunea plenară și va fi publicat pe platformă.

Rezultatul final al conferinței va fi prezentat într-un raport către președinția comună, în primăvara anului viitor. Cele trei instituții vor examina rapid modalitățile de a da curs în mod concret acestui raport, fiecare în cadrul propriilor domenii de competență și în conformitate cu tratatele.