Comitetul executiv al Conferinței privind viitorul Europei a aprobat platforma digitală multilingvă care va permite cetățenilor din întreaga UE să contribuie la lucrările conferinței.

De asemenea, Comitetul a convenit, în reuniunea de miercuri asupra metodelor sale de lucru și a avansat pregătirile pentru evenimentul inaugural cu ocazia Zilei Europei (9 mai).

Începând cu 19 aprilie, datorită acestei noi platforme digitale multilingve, cetățenii din întreaga Europă vor avea posibilitatea de a-și exprima opiniile cu privire la orice subiect pe care îl consideră important pentru viitorul UE.

Acest lucru le va permite - pentru prima dată la nivel european - să își prezinte ideile, să comenteze ideile altor persoane, să creeze și să participe la evenimente.

Platforma va fi reperul central al conferinței, un loc în care toate contribuțiile vor fi reunite și partajate, inclusiv evenimentele, grupurile de dezbatere și sesiunile plenare ale conferinței.

Un mecanism de feedback specializat va agrega și analiza aspectele-cheie aduse în discuție, astfel încât acestea să poată fi luate în considerare în cadrul grupurilor de dezbatere și al sesiunilor plenare ale conferinței.

Platforma va oferi, de asemenea, informații privind structura și activitățile conferinței, precum și resurse pentru organizatorii de evenimente, inclusiv un catalog al principalelor evenimente prin care vor putea fi promovate inițiativele la nivel local, regional, național și european.

Cetățenii vor putea, de asemenea, găsi cu ușurință evenimente la care doresc să participe cu ajutorul unei hărți interactive.

”Platforma digitală va reuni europenii în spațiul public. Aceasta le va permite să își exprime preocupările, să își împărtășească visurile și așteptările și să colaboreze cu reprezentanții lor. Uniunea are nevoie de forța cetățenilor săi pentru a o face mai puternică. Este un moment decisiv, ce ne va permite să discutăm opinii diferite, în mod sincer și fără tabuuri”, a declarat Ana Paula Zacarias, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, în numele Președinției Consiliului UE.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, a declarat că ”lansarea platformei digitale peste zece zile va oferi cetățenilor noștri un spațiu unic pentru a se implica în conversații și dezbateri în întreaga Europă. Aceasta le va permite să își împărtășească ideile, preocupările, speranțele și visurile - în toate limbile oficiale ale UE”.