Președintele Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, a anunțat marți că partidul va pune capăt alianței cu Alternativa pentru Germania (AfD), ambele partide făcând parte din Grupului de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) în PE.

"Confirm că nu vom mai sta la aceeași masă. AfD a depășit niște linii roșii", a declarat Bardella într-o dezbatere la postul de televiziune francez LCI.

Această decizie vine după ce  partidul francez de extremă dreaptă RN a apreciat drept problematic un comentariu al candidatului principal al AfD pentru alegerile europene, Maximilian Krah.

"Nu aș spune că oricine a purtat uniforma SS a fost în mod automat un criminal”, a declarat sâmbătă Krah presei italiene referindu-se la trupele paramilitare naziste.

Bardella a răspuns ferm: "RN va avea noi aliați după alegeri. Grupurile din Parlamentul European vor fi resetate la zero după scrutinul din 9 iunie".

Ultima picătură

Acesta nu este primul scandal în care e implicat AfD din cauza poziționării sale față de naziști. În aprilie, un tribunal german a aplicat o amendă de 13.000 de euro lui Björn Höcke, pentru că a folosit de mai multe ori sloganul nazist „Alles für Deutschland”.

Relația dintre cele două formațiuni importante din Grupul ID - a doua cea mai mare delegație e RN, iar AfD e a treia - se deteriorează de luni de zile.

Recent, dezvăluirile publicației germane Correctiv cu privire la o întâlnire la Potsdam la care au fost participat un grup de ultra-radicali și membri ai AfD și unde s-a vorbit despre un program de "remigrare" – adică deportare – a imigranților și a germanilor de origine străină au pus gaz pe foc.

Lidera RN, Marine Le Pen, le-a cerut aliaților săi germani să clarifice chestiunea și a pus la îndoială alianța din cele două formațiuni.

Aceste discuții au avut loc înainte de apariția scandalurilor privind interferența străină în rândul AfD, și anume acuzațiile de spionaj în favoarea Chinei care i-au vizat pe Krah și pe echipa sa, precum și cele privind spionajul pentru Rusia în cazul parlamentarului Petr Bystron

Remaniere la vedere  

Întrebat de Euractiv, RN a spus că nu ar putea fi luată nicio decizie înainte de rezultatele alegerilor europene din 6-9 iunie, care ar determina viitorul echilibru și management al diferitelor partide.

Mai exact, un rezultat slab al AfD ar duce la ostracizarea sa de către RN. Cu toate acestea, conform sondajului Europe Elects realizat pentru Euractiv, partidul are în prezent 17% în intențiile de vot, ceea ce îl face a doua cea mai puternică forță din Germania.

Dar RN, care conduce ultimele sondaje din Franța cu 32% din intențiile de voturi, refuză să stea la masă cu AfD după alegeri.

Drept urmare, "este evident că componența și structura grupurilor vor fi diferite după 9 iunie”, au precizat pentru Euractiv directorul de campanie al lui Bardella și deputatul RN Alexandre Loubet.

Într-o abordare mai generală, "ID ar putea fuziona și cu un alt grup, sau ar putea apărea un nou grup etc", a adăugat el.

"Vorbim cu un număr foarte mare de partide, după cum o demonstrează participarea noastră la evenimentul EuropaViva”, mitingul conservator organizat în perioada 17-19 mai la Madrid de către partidul de extremă dreapta spaniol Vox din grupul conservator ECR.

Le Pen în turneu

Marine Le Pen a statîn primul rând pe tot parcursul evenimentului principal, între președintele partidului Vox, Santiago Abascal, și candidatul său principal pentru alegerile europene, Jorge Buxadé.

De asemenea, Le Pen a profitat de ocazie pentru a se întâlni cu vicepreședinta partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, Kinga Gal. Fidesz și cei 12 deputați ai săi nu sunt membri ai niciunui grup în Parlamentul European în acest moment și nu este clar la care grup se vor alătura după alegeri.

Niciun reprezentant al AfD nu a luat parte la eveniment. Ei nu au fost prezenți nici la cele mai recente reuniuni ale conservatorilor, care au avut loc în aprilie în Bruxelles și Budapesta.

"Partidele sunt libere să invite pe cine doresc. De fapt, există destul de multe rezerve cu privire la unele dintre pozițiile ferme ale AfD. Luăm notă de acest lucru”, a declarat pentru Euractiv Thibaut François, secretar general al grupului ID și deputat RN.

Decizia de rupere a legăturilor cu colegii germani luată de RN a fost comunicată tuturor delegațiilor grupului ID, a declarat pentru Euractiv Loubet.

Principalul partid italian din grupul ID, La Lega, a declarat presei că "Matteo Salvini și Marine Le Pen sunt perfect de acord în această privință, ca întotdeauna”.