Consiliul a adoptat marți Regulamentul de revizuire a mandatului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Decizia reprezintă un nou pas către crearea unei puternice Uniuni europene a sănătății.

Regulamentul de revizuire a mandatului Agenției Europene pentru Medicamente prevede consolidarea gradului de pregătire pentru situații de criză a EMA și a gestionării acestor situații de către agenție în legătură cu medicamentele și dispozitivele medicale.

Noile norme vor permite agenției să monitorizeze îndeaproape și să reducă deficitele de medicamente și de dispozitive medicale pe durata unor evenimente de importanță majoră și a unor situații de urgență de sănătate publică și facilitează aprobarea mai rapidă a medicamentelor care ar putea trata sau preveni o boală ce provoacă o criză în domeniul sănătății publice.

Adoptarea unui mandat consolidat al EMA face parte din Pachetul privind uniunea europeană a sănătății, propus de Comisie în noiembrie 2020.

„În ultimii doi ani, Agenția Europeană pentru Medicamente a fost un actor-cheie în contextul răspunsului UE la pandemia de COVID-19, în special în procesul de consiliere, evaluare și autorizare a vaccinurilor și a medicamentelor pentru prevenirea și tratarea COVID-19. Le-am promis cetățenilor europeni că vom face acest lucru și iată că ne transformăm promisiunea în realitate”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european.

EMA va putea facilita un răspuns coordonat la nivelul UE la crizele sanitare în următoarele moduri:

- monitorizând și reducând riscul de deficite de medicamente și dispozitive medicale esențiale;

- acordând consiliere științifică cu privire la medicamentele care ar putea avea potențialul de a trata, a preveni sau a diagnostica bolile ce cauzează respectivele crize;

- coordonând studii de monitorizare a eficacității și siguranței medicamentelor destinate să trateze, să prevină sau să diagnosticheze boli legate de crize din domeniul sănătății publice;

coordonând studii clinice pentru medicamente destinate să trateze, să prevină sau să diagnosticheze boli legate de crize din domeniul sănătăți publice;

- transferând agenției grupurile de experți prevăzute de Regulamentul privind dispozitivele medicale.

Legislația instituie de asemenea în mod oficial grupul de coordonare privind deficitele de medicamente și de dispozitive medicale și grupul operativ pentru situații de urgență.