Consiliul a decis astăzi să acorde Ucrainei asistență macrofinanciară (AMF) suplimentară în valoare de un miliard de euro, în regim de urgență.

Împreună cu AMF de urgență în valoare de 1,2 miliarde de euro plătită la începutul acestui an, sprijinul macrofinanciar total din partea UE pentru Ucraina de la începutul războiului ajunge în prezent la 2,2 miliarde de euro și se preconizează că va continua să crească în lunile următoare.

Această asistență financiară completează alte tipuri de sprijin acordat de UE Ucrainei în domeniul umanitar, al dezvoltării, vamal și al apărării.

AMF adoptată astăzi urmărește să răspundă nevoilor imediate și celor mai urgente de finanțare ale Ucrainei și să asigure faptul că statul ucrainean își poate îndeplini în continuare funcțiile cele mai critice. Asistența ia forma unui împrumut pe termen lung cu un nivel ridicat de concesionalitate. Acesta va avea o perioadă de disponibilitate de un an și va fi plătit sub forma unei singure tranșe, care poate fi împărțită în una sau mai multe plăți eșalonate.

Această nouă operațiune AMF face parte din efortul internațional extraordinar al donatorilor bilaterali și al instituțiilor financiare internaționale de a sprijini Ucraina în acest moment critic.Punerea la dispoziție a tranșei și a asistenței va avea loc odată ce se va conveni asupra unui memorandum de înțelegere cu autoritățile ucrainene. Acesta va include o mai mare transparență și o raportare sporită cu privire la utilizarea fondurilor și va defini stabilirea cerințelor de raportare de care va fi legată această AMF.

Având în vedere situația extrem de dificilă cu care se confruntă Ucraina, bugetul UE va acoperi, în mod excepțional, costurile ratei dobânzii generate de AMF, sub forma unui împrumut, limitând astfel impactul asupra sustenabilității finanțelor publice ale țării.

În acest mod, UE va oferi asistență financiară suplimentară Ucrainei și va contribui la îmbunătățirea sustenabilității datoriei publice a acesteia. UE va mijloci un împrumut cu scadență lungă pentru a îi acorda Ucrainei cât mai mult timp posibil ca să revină la creștere, să își reconstruiască economia în conformitate cu aspirațiile sale europene și să maximizeze șansele de rambursare integrală.

Context