Consiliul a adoptat marți, prin procedură scrisă, două propuneri care modifică bugetul UE pentru 2020, cu scopul de a elibera fonduri pentru a răspunde crizei provocate de COVID-19.

De asemenea, sunt puse la dispoziție fonduri pentru a ajuta Grecia să facă față creșterii presiunii migrației și pentru a sprijini reconstrucția în urma cutremurului din Albania.

Angajamentele au fost majorate în general cu 3,57 miliarde de euro, ridicându-se la 172,2 miliarde de euro. Plățile au fost majorate cu 1,6 miliarde de euro, ajungând la un total de 155,2 miliarde de euro.

Proiectul de buget rectificativ nr. 1 majorează angajamentele cu 567 de milioane de euro și plățile cu 77 de milioane de euro: 

  • O sumă de 115 milioane de euro este alocată pentru cofinanțarea măsurilor de combatere a epidemiei de COVID-19. Aceasta include acordarea de asistență statelor membre pentru repatrierea cetățenilor blocați, precum și pentru obținerea unor echipamente individuale de protecție prin achiziții publice comune. O sumă suplimentară de 3,6 milioane de euro este angajată pentru consolidarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
  • O sumă de 350 de milioane de euro va fi pusă la dispoziție pentru a sprijini Grecia, întrucât această țară se confruntă cu o presiune a migrației tot mai mare. Fondurile vor fi utilizate pentru a dezvolta centre de primire, a consolida sistemele și procedurile de azil și a îmbunătăți protecția frontierelor externe ale Greciei și Bulgariei. Unele dintre aceste măsuri vor contribui, de asemenea, la combaterea COVID-19, având în vedere că migranții și refugiații reprezintă un grup extrem de vulnerabil.
  • O sumă de 100 de milioane de euro este alocată pentru sprijinirea reconstrucției în Albania în urma cutremurului care a lovit această țară la 26 noiembrie 2019.
  • Alte ajustări minore sunt puse în aplicare pentru Parchetul European, Curtea de Conturi Europeană și Ombudsmanul European.

Proiectul de buget rectificativ nr. 2 alocă o sumă suplimentară de 3 miliarde de euro sub formă de angajamente și o sumă suplimentară de 1,53 miliarde de euro sub formă de plăți pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

O sumă de 2,7 miliarde de euro va fi utilizată pentru a finanța furnizarea de asistență medicală de urgență, cum ar fi stocarea și distribuirea resurselor esențiale, crearea de spitale temporare și transportul transfrontalier al pacienților.

Aceste acțiuni vor fi canalizate prin intermediul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență pe teritoriul Uniunii (ESI), creat în 2016 pentru a face față afluxului masiv de refugiați din Grecia. În acest scop, Consiliul a adoptat în paralel un regulament pentru reactivarea ESI și extinderea domeniului său de aplicare.

Suma de 300 de milioane de euro rămasă va fi utilizată pentru a crește capacitățile de stocare, coordonare și distribuire a consumabilelor medicale esențiale, cum ar fi echipamentele de protecție și ventilatoarele mecanice. Aceste măsuri vor fi finanțate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii/rescEU.