Consiliul Uniunii Europene a dat marți aprobarea finală pentru un fond menit să ajute statele membre să gestioneze impactul negativ al Brexitului. România primește peste 43 de milioane de euro.

Fondul de cinci miliarde de euro (la prețurile din 2018) va sprijini regiunile, sectoarele și comunitățile cele mai afectate să acopere costurile suplimentare, să compenseze pierderile sau să contracareze alte efecte economice și sociale negative care rezultă în mod direct din retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

”Adoptarea rapidă a rezervei înseamnă că fondurile atât de necesare vor fi puse în curând la dispoziția regiunilor și întreprinderilor europene cele mai afectate, în special a IMM-urilor și a lucrătorilor acestora. Obiectivul nostru este de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să traverseze o perioadă dificilă de adaptare la consecințele Brexitului. Acest lucru demonstrează solidaritatea tuturor statelor membre cu zonele cele mai afectate”, a declarat Zvonko Černač, ministrul sloven responsabil cu dezvoltarea și politica europeană de coeziune, a cărui țară asigură Președinția rotativă a Consiliului.

Rezerva este un instrument special de urgență cu caracter excepțional.

Aceasta va sprijini întreprinderile publice și private care se confruntă cu perturbări ale fluxurilor comerciale, inclusiv cu noi costuri pentru controalele vamale și procedurile administrative.

”Având în vedere că retragerea Regatului Unit din UE a creat o situație fără precedent, statele membre vor avea flexibilitatea de a decide cu privire la cele mai bune măsuri care trebuie luate pentru a contracara diferitele consecințe negative. În acest sens, instituirea fondului prevede o listă neexhaustivă de măsuri eligibile, care include sprijin pentru IMM-uri, comunitățile și organizațiile regionale și locale, inclusiv pescuitul costier la scară mică dependent de activitățile de pescuit în apele Regatului Unit, precum și măsuri de sprijinire a creării de locuri de muncă și a reintegrării pe piața muncii a cetățenilor UE care se întorc”, precizează Consiliul.

Rezerva va finanța măsurile introduse în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023 pentru a acoperi cheltuielile suportate înainte de expirarea perioadei de tranziție.