Consiliul a aprobat astăzi un sprijin financiar în valoare de 87,4 miliarde de euro pentru 16 state membre, printre care și România, sub forma unor împrumuturi din partea UE în cadrul SURE.

Acesta este un instrument temporar al UE destinat atenuării riscurilor de șomaj pe durata crizei generate de COVID-19.

Sprijinul va ajuta statele membre să finanțeze creșterea drastică a cheltuielilor publice efectuate începând cu 1 februarie 2020, ca urmare a utilizării schemelor de șomaj tehnic și a unor măsuri similare de la nivel național, inclusiv pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, precum și a cheltuielilor cu unele măsuri legate de sănătate întreprinse ca răspuns la pandemie.

Printre cele 16 state se numără și România, care va primi 4,1 miliarde de euro.

Cele mai mari sume vor fi primite de Italia - 27,4 miliarde de euro, Spania - 21,3 miliarde de euro și Polonia - 11,2 miliarde de euro.

SURE face parte dintr-o serie de trei plase de siguranță, în valoare de maximum 540 de miliarde de euro, asupra cărora s-a convenit în cadrul Eurogrupului la 9 aprilie 2020 și care au fost ulterior aprobate de liderii UE pentru a proteja lucrătorii, întreprinderile și entitățile suverane.

"SURE reprezintă o parte importantă a răspunsului nostru la provocările fără precedent generate de criza legată de COVID-19. Interesul considerabil al statelor membre în legătură cu acest instrument confirmă importanța și adevărata valoare adăugată a acestuia atât pentru lucrători, cât și pentru întreprinderi. Milioane de lucrători din întreaga UE vor beneficia de acest instrumen", a declarat Olaf Scholz, ministrul finanțelor și vicecancelar al Germaniei.

Și alte state membre pot încă să își prezinte cererile de asistență financiară.

În cadrul acestui instrument al UE pot fi puse la dispoziție până la 100 de miliarde de euro.

Împrumuturile SURE sunt susținute de bugetul UE și de garanțiile furnizate de statele membre în funcție de ponderea lor corespunzătoare în venitul național brut al Uniunii, care se vor ridica la o valoare totală de 25 de miliarde de euro.