Coordonarea la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19 și intervenția președintelui american Joe Biden, sunt două dintre subiectele importante ale Consiliului European în format de videoconferință, care are loc joi și vineri.

Șefii de stat și de guvern vor pune accentul pe accelerarea producției, livrării și distribuției de vaccinuri, pregătirea pentru ridicarea graduală a restricțiilor și consolidarea răspunsului global al Uniunii Europene la pandemie, potrivit Administrației Prezidențiale.

”Pașaportul” de vaccinare e și el pe agenda discuțiilor, la presiunea statelor membre care speră că acest document le va ajuta să salveze sezonul estival de anul acesta. 

Comisia Europeană a prezentat săptămâna propunerea privind o adeverință electronică verde, cu scopul de a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Plenul Parlamentului European a decis joi asupra inițierii procedurii de urgență (articolul 163 din Regulamentul de procedură), care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei, cu respectarea deplină a prerogativelor sale democratice.

În cadrul reuniunii, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va avea o intervenție în care se va referi la perspectiva relației dintre Uniunea Europeană și SUA.

Liderii europeni vor discuta și despre Piața Internă și consolidarea sectorului digital.

De asemenea, ei vor avea un schimb de opinii cu privire la situația din Mediterana de Est și la relațiile cu Turcia.

În marja Consiliului European, va avea loc și un Summit Euro, în format extins, în care se vor discuta aspecte privind rolul internațional al monedei Euro, cu accent pe importanța politicilor economice solide pentru sporirea rezilienței Zonei Euro.