Consiliul European, într-o reuniunea informală la Versailles, invită Comisia Europeană să își prezinte avizele cu privire la cererile depuse de Republica Moldova și de Georgia.

În declarația de joi seara a șefilor de stat sau de guvern, aceștia cer Rusiei să înceteze acțiunea sa militară și să retragă toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei imediat și necondiționat și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.

Cei 27 felicită poporul ucrainean pentru curajul de care dă dovadă și spun că nu îi vor lăsa singuri pe ucraineni, dar nu vorbesc de un sprijin militar: „UE și statele sale membre vor continua să ofere sprijin politic, financiar, material și umanitar coordonat. Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice după încetarea agresiunii ruse”.

Lidierii europeni sunt hotărâți să-și intensifice și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului: „Am adoptat sancțiuni semnificative și suntem în continuare pregătiți să adoptăm rapid noi sancțiuni”.

Sbliniind că UE oferă protecție temporară tuturor refugiaților de război din Ucraina, liderii europeni solicită să fie puse la dispoziție țărilor care-i găzduiesc pe refugiați fonduri, fără întârziere, prin adoptarea rapidă a propunerii privind Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE) și prin REACT-EU.

„Consiliul European a recunoscut aspirațiile europene și alegerea căii europene de către Ucraina, astfel cum se menționează în Acordul de asociere. La 28 februarie 2022, exercitând dreptul Ucrainei de a-și alege propriul destin, președintele Ucrainei a transmis cererea Ucrainei de a deveni membră a Uniunii Europene. Consiliul a acționat rapid și a invitat Comisia să-și prezinte avizul cu privire la această cerere în conformitate cu dispozițiile relevante din tratate. În așteptarea acestui aviz și fără întârziere, vom continua să ne consolidăm legăturile și să ne aprofundăm parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să își urmeze calea europeană. Ucraina face parte din familia noastră europeană”, precizează Consiliul European, invitând, totodată, Comisia să își prezinte avizele cu privire la cererile depuse de Republica Moldova și de Georgia.