Premierul ungar Viktor Orban a fost în centrul atenției la Consiliul European, fiind acuzat de discriminare împotriva homosexualilor.

Pe lângă problemele interne ale UE și relațiile cu state terțe, precum Rusia, șefii de stat și de guvern s-au aliat, la Consiliul European de joi și vineri, împotriva premierului ungar, Viktor Orban, după legea anti-LGBTQ adoptată recent de Budapesta.

Polonia și Slovenia au fost singurele state membre care au fost de partea lui Orban, a precizat vineri premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, citat de Reuters.

Bettel e cel care a avut ideea unei scrisori transmisă șefilor instituțiilor europene și secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în legătură cu această lege discriminatorie. Alți 16 lideri au semnat scrisoarea. 

Premierul olandez, Mark Rutte, și-a pierdut răbdarea cu provocările constante venite de la Budapesta.

”În ceea ce mă privește, nu mai aveți ce căuta în Uniunea Europeană”, a spus Rutte chiar înainte de summit, dar a recunoscut că UE nu poate exclude Ungaria, o astfel de măsură nefiind prevăzută în tratate.

Premierului ungar Viktor Orban trebuie să i se explice în mod clar că UE este ”o comunitate de valori”, a subliniat Rutte. Și omologul belgian, Alexander De Croo, și-a pierdut răbdarea. După dezbaterea de la Bruxelles, Viktor Orban ar trebui să plece acasă și ”să se gândească dacă locul Ungariei mai e în UE”, notează Deutsche Welle.

În scrisoarea celor 17 șefi de guvern se precizează că UE ”trebuie să lupte în continuare împotriva discriminării împotriva comunității LGBTQ și să reafirme că le apără drepturile fundamentale”.

Xavier Bettel, care este căsătorit cu un bărbat, a spus că oricine care, la fel ca membrii Parlamentului ungar, crede că publicitatea îi face pe tineri gay, ”nu înțelege viața”. Bettel a criticat, de asemenea, faptul că legea interzice menționarea homosexualității în publicitate și mass-media, precizând că s-a trecut peste o linie roșie. 

Cancelarul german Angela Merkel a susținut că legea dată de Budapesta e ”greșită”. După prima zi a summitului, Merkel a declarat că discuția pe această temă a fost ”controversată, dar și sinceră”. 

Potrivit Deutsche Welle, doar șeful guvernului polonez l-a susținut pe Orban și argumentul său cu privire la protejarea familiei și a copiilor. Alte state membre din est precum Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația, România și Bulgaria au avut o atitudine rezervată. 

De altfel, în comunicatul Administrației Prezidențiale nici nu se amintește de prevederile împotriva LGBTQ din legea ungară: ”Un alt subiect discutat a fost cel legat de recentele evoluții din Ungaria referitoare la Legea privind adoptarea unui curs de acțiune mai ferm împotriva persoanelor care comit infracțiunea de pedofilie și amendarea anumitor legi pentru protecția copiilor”.

Premierul ungar nu a fost impresionat de critici și a spus că ”legea a fost adoptată, promulgată și așa va rămâne”. El a insistat că a fost un ”apărător al drepturilor homosexualilor” chiar și în perioada comunistă. Orban a explicat că nu este vorba despre homosexualitate, ci despre dreptul părinților de a decide cum se face educația sexuală a copiilor lor.

Până în 2010, când Orban a revenit la putere, Ungaria era considerată cea mai liberală țară din fostul bloc estic. Parteneriatul pentru persoane de același sex a fost legalizat în 1996. Homosexualitatea a fost dezincriminată încă de la mijlocul anilor 1960.

Ungaria se află de mult timp în coliziune cu Bruxellesul, iar partidul premierului, Fidesz, a fost dat afară din PPE, după nenumărate acțiuni de subminare a libertății presei și a justiției.

Comisia Europeană a inițiat mai multe proceduri împotrivia Ungariei la Curtea Europeană de Justiție. Consiliul UE a inițiat proceduri de sancționare, în temeiul articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, dar acestea sunt departe de a progresa.

Emmanuel Macron cere o ''bătălie culturală'' împotriva țărilor est-europene care limitează drepturile homosexualilor

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut vineri că trebuie dusă o ''bătălie culturală'' împotriva unor state membre ale UE din Est, precum Ungaria sau Polonia, unde au fost adoptate legi anti-LGBT, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

''Trebuie să încercăm să aflăm cum pot ajunge unele țări în această situație. Trebuie să ducem o bătălie culturală, o bătălie a civilizațiilor'', a spus Macron la Bruxelles, după încheierea summitului european.

Referindu-se la declarația premierului olandez Mark Rutte, care a cerut Ungariei să respecte drepturile persoanelor LGBT sau să iasă din UE, Macron a afirmat că Ungaria trebuie să rămână în blocul comunitar, dar s-a declarat îngrijorat de ceea ce el a numit ascensiunea conservatorismului iliberal în unele state membre, ceea ce în opinia sa erodează valorile UE.