Consiliul JAI din 4-5 decembrie nu va supune la vot aderarea României la Schengen, o decizie putând fi luată într-un Consiliu Extraordinar JAI la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unor surse citate de News.ro.

Consiliul JAI care va avea loc pe 4-5 decembrie nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii, au precizat surse politice citate de News.ro.

Astfel, se dorește convocarea unul nou Consiliu Extraordinar, până la sfârșitul lunii decembrie, în care să se decidă o aderare în etape a României, mai întâi pe aerian, din martie anul viitor.

Scenariul a fost discutat și de premierul Marcel Ciolacu cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, Spania deținând președinția Consiliului.

La Consiliul JAI din 4-5 decembrie ar urma să se discute situația aderării României și Bulgariei la Schengen fără să se supună la vot acest lucru, în condițiile în care în Olanda încă sunt negocieri pentru formarea noului Guvern. 

Un Consiliu Extraordinar al JAI, la finalul lunii decembrie, ar urma să supună la vot o posibilă aderare a României și Bulgariei, în etape, mai întâi cu granițele aeriene, din luna martie anul viitor, și apoi cu granițele rutiere și maritime, în etapa a doua. 

Chestiunea decuplării de Bulgaria e exclusă.