Dupa ce pe 1 iunie se adopta un nou card de asigurare de sanatate, ministrii europeni ai sanatatii vor adopta cateva concluzii in privinta mobilitatii pacientilor pe 2 iunie. Consiliul va discuta si problemele de e-sanatate, sanatatea inimii, astmul infantil si gradul de pregatire pentru o epidemie de gripa de mari proportii.

Consiliul Sanatatii urmeaza sa adopte concluziile pe baza unui Comunicat al Comisiei. Comunicatul, datat in 20 aprilie, combina prevederile catorva documente legale (inclusiv legislatie in vigoare si hotarari ale Curtii Europene de Justitie), care se aplica sanatatii transfrontaliere din UE. El reuneste regulile privitaore la rambursarea cheltuielilor de sanatate intra sau extra-spitalicesti, ca si prevederle care se aplica in cazul perioadelor de sedere temporara (a se vedea si EurActiv.com din 24 aprilie 2004).

Comunicatul, care va primi un raspuns din partea Consiliului pe 2 iunie, indeamna la colaborare Europeana pentru a utiliza resursele mai bine, inclusiv prin impartirea capacitatilor vacante. Acest lucru va pune in practica mobilitatea personalului din sanatate, identificand centre de referinta si coordonand evaluarea noilor tehnologii din sanatate. De asemenea, mai propune si stabilirea unui mecanism regulat care sa se ocupe de coordonarea cooperarii intre Statele Membre in acest domeniu

 
Consiliul va adopta si concluziile asupra "e-sanatatii", care, in esenta, inseamna folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor pentru a imbunatati accesul si eficacitatea serviciilor de sanatate din UE.

In acelasi context, trebuie spus ca, incepand cu 1 iunie, cetatenii UE pot aplica pentru Cardul European de Asigurare de Sanatate, care permite cetatenilor UE vizitatori temporari in alta tari UE sa aiba acces la servicii de sanatate de urgenta in mod gratuit. Cardul este destinat pentru inlocuirea procedurilor administrative curente in domeniul sanatatii transfrontaliere cu un singur card personalizat (a se vedea si EurActiv.com din 21 octombrie 2003)

Scopul acestui card este de a reduce birocratia si a usura accesul la asistenta medicala in Europa. Pana acum, calatorii, studentii si lucratorii aflati in alta tara UE trebuiau sa completeze cateva formulare pentru a beneficia de tratament medical in strainatate.

Belgia, Franta, Luxemburg, Spania, Grecia, Irlanda, Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Estonia si Slovenia vor introduce cardul imediat, celelalte urmand sa faca acest lucru gradat. Toate tarile trebuie sa finalizeze introducerea cardului pana la sfarsitul lui 2005.

Linkuri:

Documente oficiale:

- Council: Background note - Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs Council (1-2 June 2004)
- Commission: European Health Insurance Card: Frequently Asked Questions (26 March 2004) [FR] [DE]
- Commission Press Release: More Europe in your pocket the European health insurance card (26 March 2004) [FR] [DE]
- Commission / DG Employment: European Health Insurance Card [FR] [DE]
- Commission Communication: Follow-up to the high level reflection process on patient mobility and healthcare developments in the European Union [FR] [DE] (20 April 2004)
- Commission press release: Healthcare cooperation: Patients to benefit from new Commission proposals [FR] [DE] (21 April 2004)

- High Level Process of Reflection on Patient Mobility and Healthcare Developments in the European Union: Final report (8 December 2003)
- Commission: Proposal for a Directive on services in the internal market (COM(2004) 2 final) [FR]
- European Parliament - Legislative Observatory (OEIL): Directive on services in the internal market [FR]

- Commission press briefing: Cross-border healthcare: Health Ministers and civil society call for closer cooperation [FR] [DE] (9 December 2003)
- European Commission: Midday Express / Midterm meeting of high level group on patient mobility (7 July 2003)
- European Commission / DG Public Health: Patient mobility and healthcare developments
- European Commission: High Level Process of Reflection on Patient Mobility and Healthcare Developments in the European Union (4 April 2003)

Actori UE:

- Eucomed: Greater patient mobility will improve patient care (26 May 2004)

Articole de presa: BBC si Handelsblatt

Sursa: EurActiv.com