Ambasadorii statelor membre ale UE au convenit miercuri asupra mandatului de negociere al Consiliului referitor la un regulament privind regimul de călătorii fără viză pentru titularii de pașapoarte eliberate de Kosovo.

Pe baza acestui mandat, președinția Consiliului va începe negocierile cu Parlamentul European.

"Astăzi am făcut un pas important în direcția unui regim de călătorii fără viză pentru Kosovo și sperăm acum să ajungem rapid la un acord cu Parlamentul European, pentru ca această promisiune să devină realitate. Liberalizarea vizelor a fost posibilă datorită eforturilor depuse de Kosovo pentru a-și consolida controalele la frontieră, gestionarea migrației și securitatea și avem încredere că această bună cooperare nu va face decât să crească în viitor", a declarat Jan Lipavský, ministrul ceh al afacerilor externe.

Proiectul de norme ar urma să le permită titularilor de pașapoarte din Kosovo să călătorească în UE fără viză pentru o perioadă de ședere de 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile.

În conformitate cu poziția Consiliului, exonerarea de obligația de a deține viză ar urma să se aplice de la data de începere a funcționării Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) și, în orice caz, nu mai târziu de 1 ianuarie 2024.

Un oficial european a precizat pentru EURACTIV România că, după ce va fi agreat și adoptat în mod formal de Consiliu și de PE, regulamentul se va aplica tuturor statelor membre Schengen. 

România, Spania, Cipru, Slovacia și Grecia nu recunosc independența Kosovo. Spania, Slovacia și Grecia fac parte din Schengen, în timp ce România speră să obțină un răspuns pozitiv la Consiliul JAI de săptămâna viitoare.

”România încă analizează poziția față de liberalizarea vizelor pentru Kosovo, plecând de la condiția respectării neutralității Uniunii Europene față de statutul provinciei”, preciza în octombrie pentru EURACTIV România Ministerul de externe de la București.

În același timp, România nu-și schimbă poziția privind independența fostei provincii sârbe, potrivit MAE român.