Consiliul UE a adoptat marți lista persoanelor propuse pentru numirea în funcția de comisar european până la 31 octombrie 2024.

Potrivit Articolului 17(7) din Tratatul Uniunii Europene, lista e adoptată de Consiliu de comun acord cu președintele ales al Comisiei.

Lista comisarilor acceptați de Ursula von der Leyen a fost publicată luni: 

Valdis DOMBROVSKIS (Letonia) 

Elisa FERREIRA (Portugalia)

Mariya GABRIEL (Bulgaria)

Paolo GENTILONI (Italia) 

Sylvie GOULARD (Franța)

Johannes HAHN (Austria)

Phil HOGAN (Irlanda)

Ylva JOHANSSON (Suedia)

Věra JOUROVÁ (Cehia)

Stella KYRIAKIDES (Cipru)

Janez LENARČIČ (Slovenia)

Rovana PLUMB (România)

Didier REYNDERS (Belgia)

Margaritis SCHINAS (Grecia)

Nicolas SCHMIT (Luxemburg)

Maroš ŠEFČOVIČ (Slovacia)

Kadri SIMSON (Estonia)

Virginijus SINKEVIČIUS (Lituania)

Dubravka ŠUICA (Croația)

Frans TIMMERMANS (Olanda)

László TRÓCSÁNYI (Ungaria) 

Jutta URPILAINEN (Finlanda)

Margrethe VESTAGER (Danemarca)

Janusz WOJCIECHOWSKI (Polonia).

Din Comisie va face parte și Josep BORRELL FONTELLES (Spania), numit la 5 august Înalt Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate de către Consiliul European, cu acordul Ursulei von der Leyen.


Ce urmează?

Decizia va fi transmisă Parlamentului European și publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Comisarii desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care este transmisă președintelui Parlamentului European. O evaluare negativă a determinat deja în trecut retragerea unor candidați din proces.

Întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie apoi supusă unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului.

După ce au primit aprobarea Parlamentului, președintele și comisarii sunt numiți în mod oficial de Consiliul European, care hotărăște cu majoritate calificată.

În cazul unei modificări substanțiale a portofoliului pe durata mandatului Comisiei, al completării posturilor vacante sau al numirii unui nou comisar după aderarea unui nou stat membru, comisarii în cauză sunt audiați din nou în fața comisiilor competente.