Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți un set de norme menite să faciliteze detectarea fraudei fiscale în tranzacțiile aferente comerțului electronic transfrontalier.

Noile măsuri vor permite statelor membre să colecteze în mod armonizat probele puse la dispoziție pe cale electronică de către prestatorii de servicii de plată, cum ar fi băncile.

În plus, va fi instituit un nou sistem electronic central pentru stocarea informațiilor referitoare la plăți și pentru prelucrarea ulterioară a acestor informații de către funcționarii antifraudă de la nivel național.

Concret, acest set de norme noi este alcătuit din două texte legislative: 

  • modificări aduse Directivei TVA prin care se instituie obligația ca prestatorii de servicii de plată să țină evidența plăților transfrontaliere legate de comerțul electronic.  

Aceste date vor fi apoi puse la dispoziția autorităților fiscale naționale în condiții stricte, inclusiv în ceea ce privește protecția datelor. 

  • modificări aduse unui regulament privind cooperarea administrativă în domeniul TVA-ului.

 Aceste modificări stabilesc detaliile privind modul în care autoritățile fiscale naționale vor coopera în acest domeniu pentru a detecta fraudele în domeniul TVA-ului și a controla respectarea obligațiilor în materie de TVA.

Textele vin să completeze cadrul de reglementare a TVA-ului pentru comerțul electronic, care va intra în vigoare în ianuarie 2021 și care a introdus noi obligații în materie de TVA pentru piețele online și norme simplificate pentru întreprinderile online în ceea ce privește regimul de TVA la care trebuie să se conformeze.

Noile măsuri se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.